златни паспорти, промяна, инвестиции, гражданство
сн. БГНЕС

Депутатите решават за по-дълъг срок на валидност на международните паспорти

На днешното си заседание депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за българските лични документи. С тях се предлага удължаване на срока на валидност на международните паспорти.

В момента валидността на паспортите е 5 години. От групата на „Воля” предлагат тя да бъде уеднаквена с тази на личните карти и шофьорските книжки – 10 години. Причините – краткият срок затруднява финансово и физически българските граждани.

Повечето страни-членки на ЕС са избрали 10-годшен срок за валидност на задграничните паспорти на своите граждани.

„Добре е да се придържаме към добрите европейски практики и да следваме техния положителен пример. Българските граждани, живеещи, работещи или просто посещаващи чужди държави са много голям процент от населението на страната, а броят им нараства непрекъснато. Държавата трябва да подпомага тези процеси и да се лиши от малка част от своите приходи за сметка на финансовото облекчаване на своите граждани”, пишат в мотивите си вносителите.

Българите са изправени и пред друго неудобство – повечето визи за държави извън ЕС са за срок от 10 години. А те се поставят на съответната страница в задграничния паспорт. Така на някои хора им се налага отново да кандидатстват или да заменят виза, само защото изтича срокът на валидност на паспорта им.

- реклама -