Депутатите решават за актуализацията на бюджета, синдикатите протестират (На живо)

Депутатите от ресорната комисията решава за актуализацията на бюджета, синдикатите протестират. Промените във финансовата рамка трябва да влязат в пленарната зала във вторник.

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене в ресорната парламентарна комисия. С нея се осигуряват средствата, необходими за увеличението на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври.

Очаква се във вторник всички промени в законите, касаещи финансовата рамка, да бъдат обсъдени и в пленарната зала.

Протести ще съпътстват заседанието на парламентарната комисия. При протестната палатка на КНСБ синдикатите отново ще изразят своите искания за минимална работна заплата от 760 лева и минимум 15% увеличение на заплатите в бюджетната сфера. На протест излизат и синдикатите на КТ „Подкрепа“.

„Около 700 млн. лева са исканията за увеличение на заплатите между 15- 20% в  различните агенции, институти,  академии, ВУЗове, заедно със сектор  сигурност.” Това каза пред NOVA NEWS президентът на КНСБ Пламен Димитров. С това настояване представители на синдиката в различни сектори излязоха на протест пред НС.

Според Димитров тези пари могат дабъдат осигурени с увеличение на приходната част на бюджета, която е „силно подценена на фона на увеличаващата се инфлация.”

„Възможност има без да се увеличава дълга да бъдат намерени още 600—700 млн. лв – сериозна сума пари, но става дума за над 100 хиляди души, които чакат допълнително средства от държавата,” посочи той.

Според него е важно депуттаите да чуят сега исканията, когато актуализират бюджета, в противен случай Димитров не обеща спокойно лято и есен. „Ще трява да се наложи втора актуализация на бюджета, за да бъдат чути, когато ситуацията се изостри,” прогнозира Пламен Димитров.

Още по темата:

- реклама -