народно събрание парламент депутати гласуване поправка дарения физически, юридически лица

Депутатите решават окончателно за държавния бюджет, за замразяването на заплатите си, за промените в Закона за извънредното положение

Парламентът ще заседава извънредно днес от 9,00 часа. В дневния ред на депутатите е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Извънредното положение ще продължи до 13 май 2020 г. решиха вече депутатите. Със 122 гласа „за“, 47 „против“ и 7 – „въздържал се“, предложението за удължаване на извънредното положение беше прието в петък.

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година в неделя.

С 2 милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари, реши бюджетната комисия. Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

Въпреки че депутати от ГЕРБ предложиха в актуализацията да се запише и възможност за финансиране чрез Международния валутен фонд, финансовият министър Владислав Горанов настоя тя да бъде оттеглена, защото страната ни не е на етап, при който се налага да прибегнем до най-големия световен кредитор.

На правна комисия вчера бяха приети облекчения за работодатели по мярката 60/40, като държавата ще поеме разходите за осигуровките.

 

- реклама -