Теменужка Петкова ще информира парламента за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Депутатите решават и дали глобите да се плащат на пътя чрез ПОС терминали

Очаква се министърът на енергетиката Теменужка Петкова да информира народните представители за процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това се посочва в програмата за работа на парламента.

В четвъртък до изслушването не се стигна, след като депутатите удължиха работното си време за гласуването на президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Народното събрание възложи на Теменужка Петкова до 31 октомври да предложи възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка. До момента интерес към проекта са заявили три компании – китайска, френска и корейска.

Депутатите днес решават дали да дадат зелена светлина на идеята глобите за нарушения на пътя да се плащат чрез ПОС терминали в автомобилите на Пътната полиция.

Предложението за промени в Закона за движение на пътищата е на депутатите от „Воля“. Днес в парламента на първо четене ще се гледат още два проекта за промени в закона.

Идеята на “Воля“ е патрулните коли да бъдат оборудвани с такива устройства и при проверка на пътя глобите, включително и по-стари, да бъдат плащани веднага.

Измененията, внесени от депутати от ГЕРБ, предвиждат санкции при плащане на съответните пътни такси – електронна винетка за автомобилите до 3,5 тона и ТОЛ такса за товарните автомобили.

В проекта на Министерски съвет се намалява броя на документите на хартиен носител, които заинтересованите лица трябва да представят за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ.

Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол.

Първи на трибуната застава вицепремиерът Красимир Каракачанов, който отново ще обясни, този път на въпрос на ДПС, защо е наградил Дянко Марков със знак  “За достойнство и чест“. Контролът ще завърши с въпрос към министъра на правосъдието Цецка Цачева за въвеждане на електронни проследяващи устройства за обвиняеми и осъдени.