Галъп

Депутатите приеха окончателно данък уикенд

Депутатите решиха окончателно да се облага с 10% данък използването на фирмени активи за лични нужди  – например служебни автомобили, телефони или имоти. Така парламента прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, станали известни като „данък уикенд“.

Законът влиза в сила със задна дата от 2016-та

Бизнесът ще може да избира какво облагане да прилага – схемата с 10-те процента или действащия в момента режим, според който фирмите плащат данъци и осигуровки върху доходите в натура по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Къде свършва служебното и започва частното

  • За автомобилите работодателят сам ще решава доколко се ползват за лични нужди според изминатите километри. Дава се възможност и да се избере фиксирано разделяне на ползването – 50% за служебни цели и 50% – за лични.
  • За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване.
  • В категорията “други”, където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се ползват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване.

ГЕРБ: Данък уикенд дава нови възможности за работодателя

„Днес дадохме възможност на работодателя да избере да облага дохода си и с еднократен данък, който да плати в размер на 10% върху разходите, които са извършени за автомобил или друг актив“. Това заяви в паламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според Стоянова, ако не беше приета тази поправка всички активи, които се ползват за лични нужди, разходите за тях, освен с ДДС, следваше да се считат за доход, получен от лицето, ползващо актива. „Много често, когато говорим за активи, всички си мислят за леките коли на собствениците, но, всъщност, не става дума само за тях. Има много големи компании, дистрибуторски и пощенски, които имат такива автомобили и са ги дали на свои служители да си вършат работата и едновременно ги ползват за лични нужди. Тези хора биха получили един доход, върху който трябваше да плащат данък и осигуровка“, продължи Стоянова.

- реклама -