депутати, свикване, Народно събрание, заседание, Демократична България
сн. БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Със 145 гласа „за“, 1 „против“ и 39 „въздържали се“ парламентът прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК за 2021 г.

В законопроекта се предвиждат постъпления в размер на 134 500 хил. лв. от здравноосигурителни приходи, в т.ч. от здравноосигурителни вноски 105 000 хил. лв. и от трансфери за здравното осигуряване – 29 500 хил. лв.

С настоящия проект на актуализация на бюджета на касата се предлага преразпределение на средствата в разходната част. В текущите разходи се предлагат средства в размер на 10 000 хил. лв. за издръжка на административни дейности. В „Здравноосигурителни разходи” се създава нов ред 1.1.3.9 в размер на 120 465 хил. лв.

Преди дебатите в пленарна зала здравният министър Стойчо Кацаров призова депутатите да гласуват бързо актуализацията на бюджета.

„От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва“, каза министърът.

От „Има такъв народ“ настояха в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за Covid добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения.

ГЕРБ – СДС не подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е „неиздържана“, заяви д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на Covid-19, заяви Георги Михайлов от „БСП за България“.

Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата й обезпеченост в сферата на здравеопазването.

„Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента – около 25 милиона лева“, каза Георги Михайлов.

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата „джипка“, заяви Хасан Адемов от ДПС.

В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на Covid кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на касата.

„Ние всички бяхме против това „джипката“ да разпределя разходите. Сега определяме нова „джипка“ – Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази „джипка“ вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева“, каза Хасан Адемов.

Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

„Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана“, каза той.

- реклама -