протестно шествие цени горива обедняване

Депутатите приеха на първо четене създаването на „Държавна петролна компания“

Парламентът създаде на първо четене Държавно предприятие „Държавна петролна компания“. Предложението е заложено в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. „За“ него гласуваха 143 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 4, с което то бе прието.

Предложението е предприятието да бъде към министъра на икономиката.

Идеята на бензиностанциите не е само да се формира цената на горивото, а да се изгради и инфраструктура, заяви пред депутатите министърът на икономиката Емил Караниколов. „Основното тук са данъчните складове. Чрез тях ще влязат повече участници и съответно ще имаме по-добра пазарна цена“.

„В частта за данъчните складове – всички приемате тази идея и считам, че тя е правилна. КЗК, да не забравяме, че се избира от НС и повечето партии имат представители вътре в нея. Тя изготвя анализи, които трябва да четем. Тази комисия посочи проблемът с данъчните складове. Затова не можем да кажем, че тя не работи. Трудно е да се докаже картелно споразумение. Няма как да имаме анализ за бензиностанциите, защото нямам правната норма да възложа изготвянето му. Държавните бензиностанции ще показват ясно как се формират цените на горивата. Това е основната цел.“, уточни Караниколов.

 

- реклама -