депутати
сн. БГНЕС

Депутатите приеха декларация в защита на българската общност в Украйна

Да се проведе междуправителствена среща на България и Украйна с цел защита на българската общност в Украйна. Това е записано в декларация, която депутатите приеха като извънредна точка в днешното си заседание. „За“ декларацията гласуваха 109 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 19, с което тя бе приета.

Причината за декларацията е, че последните 3 дни Министерският съвет на Украйна планира административно-териториалната реформа, с която ще се раздели на 5 части Болград – град, познат като административен център на българската общност там.

Българският парламент декларира своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава правителството на Република България да предприеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район.

Народното събрание призовава кабинетът да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита на правата и целостта на българското малцинство в Украйна.

Народното събрание настоява, че решението на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности.

С това разделяне може да се нанесе тежък удар върху българската общност, обясни Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство с Украйна. Декларацията внесена от него, Искрен Веселинов, Полина Цанкова от „Воля“ и шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.
сн. БГНЕС

От БСП възразиха срещу начина на подготовка на декларацията, защото е без предварителни обсъждания в работна група. Опит депутатите да бъдат вкарани в капан, това пък съзря Павел Шопов от „Атака“ и обвини от трибуната на парламента Валери Симеонов в прокарване на свои задкулисни интереси.

„Винаги сме защитавали правата на българските общности извън България. Тази наша политика ще продължи и за напред. Трябва да се спазват поетите ангажименти към международни актове, в които всяка една от държавите е страна. Споделяме записаното, че обществата са интегрирана и лоялна част от съответните държави“, каза от трибуната председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обърна внимание на изучаването на малцинствените езици у нас, което е задължително с конституцията.

- реклама -