Депутатите приеха да отпуснат пожизнено парична награда на Иво Папазов – Ибряма

Депутатите приеха да отпуснат пожизнено парична награда на Иво Папазов – Ибряма. Парламентът отпусна държавна парична награда от 700 лева месечно, пожизнено, за особени заслуги към българската държава и нация на виртуозния кларинетист Иво Папазов – Ибряма.

Проектът е внесен от Министерския съвет,

включването на точката като първа беше по предложение на председателя на парламента Вежди Рашидов. Иво Папазов – Ибряма е изключително голям български музикант, мотивира се той.

Изпълнението на решението се възлага

на министъра на културата.

Световноизвестният български музикант започва да свири още от дете заедно с баща си, като развива собствен репертоар и характерен стил, посочи при представяне на проекта председателят на комисията по култура и медии Иван Ченчев.

Той свири по цял свят с най-добрите джаз

изпълнители, работи с музиканти като Джони Грифин, Хектор Зазу, Окай Тениз, Глен Велез, Кепа Юнкера, Арилд Андерсен, Калман Балок, Ива Битова, изреди Ченчев. Папазов е доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни науки през 2005 г. и е

удостоен със званието „почетен гражданин“

на Ст. Загора. Носител е на множество български и международни награди.

Радвам се, че на един изключителен български музикант ще дадем тази награда, подчерта Вежди Рашидов. С рекламата, която той е правил на България с годините, е дал много повече, смятам че и държавата трябва да му даде, добави той.

 БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено