студен резерв
сн. БГНЕС

Депутатите приеха да отпаднат сделките за закупуване на студен резерв за гарантиране на електроенергийната система

Парламентът прие на първо четене предложението за отпадане на сделките за закупуване на студен резерв за гарантиране на сигурността на електроенергийната система. Промяната е залегнала в Закона за енергетиката. „За“ законопроекта гласуваха народни 83 представители, „против“ – 0 и „Въздържали се“ -18, с което той бе приет.

С внесения от ГЕРБ проект се продължава започналата реформа за въвеждане на либерализация на пазара на едро и интегриране на националния пазар в общия европейски пазар на енергия.

„В три направления и три политики въвеждаме в този закон. Продължава либерализацията. Тази либерализация продължава именно с преминаване от дългосрочни договори на ВЕИ централи от 0.5 до 1 мегават в договори за разлики, който трябва да сключат с Фонда за сигурност на електроенергийната система. Вече има опит този фонд“, посочи каза народния представител от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Валентин Николов.

сн. БГНЕС

„Другото направление с цел да насърчим именно вложенията в инвестиции във възобновяеми източници за бъдещи проекти след 1 януари премахваме 5 – процентната такса“, каза още Николов.
Той уточни, че се транспонира и европейски регламент, с който се премахва студеният резерв.

източник: Фокус

- реклама -