парламент гласуване Закон за електронното управление

Депутатите постигнаха компромис относно пенсиите и майчиното подпомагане

Депутатите с компромисно предложение относно приемането на второ четене на бюджета на социалното осигуряване. Новото предложение дойде от шефа на бюджетната комисия.

„Предлагам да приемем параграф 1, който съвместява предложенията по балансиран начин. От 1 октомври до края на 2021 година да влязат в сила разпоредбите за 120 лева за всички пенсионери. Обезщетението за гледане на дете да стане 650 лева. От 25 декември 2021 година минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната 1500 и с преизчисляване по коефициент 1.35, което е с около 12% на всяка пенсия”, заяви Любомир Каримански, председател на комисията по бюджет и финанси, ИТН.

В крайна сметка се стигна до общо компромисно предложение – от 1 октомври да влязат в сила добавките на пенсионерите, които ще са 120 лева за всички. Те ще ги вземат за октомври, ноември и декември. А от 25 декември да влезе преизчисляване на пенсиите и минималната да стане 370 лева, а максималната 1500. Всички останали ще бъдат увеличени с около 12%.

Предложението предвижда още от 1 октомври да бъдат увеличени помощите за отглеждане на деца за втората година от майчинството на 650 лева.

Източник: НОВА

- реклама -