депутати
сн. БГНЕС

Депутатите под карантина ще могат да участват дистанционно в парламентарните заседания

Народните представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 имат право да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание, включително ако са близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Това решиха депутатите.

Предлага се това да се случва чрез интернет платформата за видеоконферентна връзка, която осигурява пряко виртуално участие.

Съгласно правилата председателите на парламентарните групи трябва да представят до 18.00 ч. на деня, предхождащ пленарното заседание, в кабинета на председателя на Народното събрание списък на народните представители от съответната група под карантина, които са изразили желание да участват в пленарното заседание.

При проверка на кворума народните представители се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала. След проверка от секретарите на Народното събрание дали визуализираните представители са включени в списъка, председателят ги обявява, с което те се смятат за присъстващи на заседанието. Председателят открива заседанието, когато броят на регистрираните народни представители чрез компютъризираната система за гласуване, заедно с регистрираните чрез визуализиране, е повече от половината народни представители. Тези, които не желаят да участват в проверка на кворума, напуска платформата.

„С приемането на проекта на решение за правила за участие в пленарното заседание на карантинирани депутати ще им дадем възможност да участват в заседанията“, коментира заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по промените. По думите му така те ще могат да изразяват своята свободна воля.

„Смятаме, че с това решение ще дадем възможност на тези наши колеги и да се регистрират, и да участват в заседанието, и да гласуват, и да проверят по какъв начин е отразен вотът им чрез справка за гласуването, която е неизменна част от стенографския протокол“, каза още Ципов, цитиран от „Фокус“.

- реклама -