летище "София" концесията депутати БСП предложение Московски приватизация промени вето президент Радев Закон за околната среда промени административна тежест Наказателен кодекс домашно насилие Закон за горивата

Депутатите отложиха с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата

Със 112 гласа „за“ народните представители приеха Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата, да влезе в сила след шест месеца.

Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г.

С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти – определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните – 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 хил. бутилки за съхранение.

Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 хил. лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.

На 17 януари парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона.

Предложението беше прието от правителството, след протест на малките търговци на горива. Те обявиха, че остават в стачна готовност, с аргумента, че спорните поправки в закона ще доведат до фалити.

Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че напускат КРИБ заради решението на Министерския съвет да предложи отлагане на закона.

По време на дискусията в пленарна зала се чуха различни мнения.

Според ДПС целият този процес показва „управленска немощ“, въпреки че от движението подкрепиха отлагането на влизането в сила на закона. „В оставащите месеци да бъдат направени разумни промени“, призова Димитър Аврамов, който определи закона като „негоден“.

„Стигна се дотук, въпреки че още преди приемането имаше предупреждение от малките търговци на горива, че стотици фирми ще фалират и ще им се отнеме бизнеса“, заяви депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Според него отлагането на закона е необходимо, защото той поставя непосилни условия за собствениците на тези бензиностанции, а промените могат да бъдат определени като непосилни. „Препоръчвам на работната група да коригира промените така, че този бранш да не бъде ощетен“, призова той.

От БСП очаквано се чуха критики.

„Днес няма представител на Министерски съвет, който да обясни какви са причините за това забавяне“, започна Драгомир Стойнев от левицата. „Защо управляващите досега не си свършиха работата?“, попита той, припомняйки, че законопроектът е обнародван отпреди 6 месеца в Държавен вестник. „Министерски съвет не си мръднал пръста! Каква е гаранцията, че за следващите 6 месеца ще се случат необходимите промени? Да не би да е заради предстоящите избори, за да има тишина и спокойствие. Така не решаваме, а замитаме проблемите на хората“, смята Стойнев.

Той също обвини мнозинството в управленска немощ и за пореден път припомни позицията на БСП, която настоява за разпускане на този парламент и организирането на предсрочни избори.

 

 

- реклама -