ВСС

Депутатите отказаха да замразят заплатите си

Депутатите отказаха да замразят заплатите си. Гласуването бе в отговор на предложението на лидера на БСП за България Корнелия Нинова, която е представила проект за решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до края на мандата на 44 НС.

Нинова и група народни представители смятат, че техните заплати трябва да са в размер на тези, които са получавали техните колеги от 43 НС през декември преди последното им увеличаване.

По време на дебата преди гласуването Крум Зарков от БСП настоя за нов механизъм за изчисляване на депутатските заплати. По думите му, трябва се спре нарастването на възнагражденията, защото хората се дразнят, тъй като мнозинството от тях живеят в бедност.

„13 категории държавни служители са обвързани с нашите възнаграждения и не е справедливо да имаме промяна на заплатите си след като 10 години реално няма индексация на пенсиите“, добави депутатът.

74 депутати от БСП и 2-ма от ДПС гласуваха „за”, всички останали бяха „против” и „въздържали се”.

По този въпрос, който считам за законопроект, правя предложение за прекратяване на дебата, вече сме провели дискусия по него наскоро и можем да го върнем като точка в дневния едва след три месеца, заяви в отговор на Зарков Данаил Кирилов от ГЕРБ в коментар по процедурата.

- реклама -