Депутатите отхвърлиха президентското вето върху увеличението на данъка за старите коли

данък коли

Депутатите приеха повторно Закона за корпоративното подоходно облагане и така преодоляха президентското вето

Така от догодина старите коли ще бъдат до 30% по-висок данък.

Поправките бяха приети повторно със 130 гласа „за“ от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независими. Общо 46 депутати от „БСП за България“ и ДПС гласуваха „против“.

„Това не е данък, а глоба. За вас и вашата политика, всички бедни са замърсители, а всички богати – инвеститори. Това не е вярно!“, обърна се към управляващите Крум Зарков от левицата.

„Говорим за данъчна справедливост. Тя е много оптегаемо понятие. Справедлив е онзи данък, за който още от 1 януари хората отиват на гишето и искат да го платят. Аз такъв данък не съм виждал“, подчерта Рамадан Аталай от ДПС.

Интересен коментар направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение“, заяви той от парламентарната трибуна.

Новите текстове предвиждат, освен имуществен, в определянето на размера на данъка да се включи и нов компонент – екологичен. Както и досега, имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният – екологичната му категория. Така за колите, които замърсяват повече, данъкът ще бъде по-висок. Размерът на увеличението обаче не може да бъде изчислено с точност, защото конкретният размер на данъчната ставка ще се определя от съответния общински съвет, но то няма да надхвърля 30%.

Новите данъчни правила ще засегнат значителна част от собствениците на автомобили. Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

В мотивите си за ветото държавният глава бе посочил, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

източник: Фокус