сн. БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението за купуване на руската ваксина Спутник V

Депутатите отхвърлиха предложението за възлагане на МС да изготви договор за закупуване на руската ваксина Спутник V.

България няма да осигури от руската ваксина „Спутник V“, преди тя да бъде одобрена от европейската агенция по лекарствата, решиха мнозинството от народните представители.

Предложението на БСП беше отхвърлено с 83 гласа „за“, 69 „против“ и 56 „въздържали се“. БСП получи подкрепа от „Има такъв народ“ и по един депутат от ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Нищо не пречи на служебния здравен министър да договори руска ваксина и да го направи на своя отговорност. Това каза по време на дебатите заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков.

Когато след 3-4 месеца има проблем, финансов или здравен, всички ще кажат – ми то 45-ото НС, което го няма вече, носи отговорността. Предстои след няколко дни да бъде назначено служебно правителство. Нищо не пречи на служебния здравен министър да направи всички това, което вие казвате, но да го направи на своя отговорност, на отговорност на служебния министър-председател, на отговорност на президента“, заяви още Тома Биков.

„Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби по отношение на здравето на нацията, нека бъдем българофили.“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата.

„Искам да ви попитам особено тези колеги, които имате аргументи против. Все още ли сте европейски ориентирани? Сигурно да. Все още ли сте членове на ЕНП. Да, нали, не сте напуснали. Виждам, че вашите лидери, които са и лидерите на Европа са на друго мнение от вас и са в добро здраве. Не са се разболели от кихане в Кремъл“, добави Корнелия Нинова.

- реклама -