Енергийната комисия прие нов срок на мораториума върху цените на тока и парното (Обновена+ Видео)

Парламентарната енергийна комисия се събра на извънредно първо заседание в сряда следобед. Членовете й обсъждат евентуална отмяна на мораториума върху цената на тока и парното за битови потребители.

Депутатите от Временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза предлагат на Народното събрание да се смени срока на действие на наложения мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата.

Срокът се изменя така – 16 декември 2021 начална дата и крайна дата 31 март 2022 година.

„За“ новото предложение гласуваха 8 депутати, двама бяха против и двама членове на комисията се въздържаха.

Решението за мораториум върху цената на тока ще трябва утре да се отмени. Не ви го казвам като назидание, нито като човек с дълъг опит, казвам го като загриженост. Не може парламента да прави грешка върху грешка.

Трябваше да намалим 15% на ДДС и щяхме да намалим цената на тока за бита. Това заяви Рамадан Аталай в началото на заседанието.

 

На заседанието депутатите обсъждаха решението за мораториум върху цените на тока, парното и водата. Те ще изяснят някои въпросителни около мораториума, като например в какъв срок ще действа той. Предложението за мораториума бе направено от ГЕРБ-СДС. То беше подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС.

Не съм съгласна с думите на началника на кабинета Лена Бориславова, че решението за мораториум трябва да се отмени. Не съм съгласна за пореден път НС да изпълнява волята на говорител или началник на кабинет при взето вече решения. Това дали решенията са правилни или не, не мисля, че може тя да коментира. Не е съществувала практика до сега друг освен министър или премиер да коментира и да задължава парламента.

Това заяви от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя да се отправи предупреждение към екипа на премиера Кирил Петков и специално до Лена Бориславова да не изземват различни функции по отношение на законодателния орган на България.

След това депутатите влязоха в спор дали заседанието на комисията е свикано легитимно, тъй като според някои депутати не е спазено двудневното изискване за свикване на комисия. Известието е пристигнало два часа преди началото на заседанието.

„Намираме се в извънредна обстановка заради това, че от хубавото предложение на ГЕРБ сме допуснали грешка, няма лошо да си признаем.

Защото от 1 януари 2021 няма как да се въведе мораторум. И нека да е ясно – тази комисия трябва да заседава, за да променим това решение и да го предложим за гласуване.

Тази комисия не се занимава цената на електроенергетиката, това е работа на КЕВР, ние само искаме да им помогнем да вземат правилното решение“, заяви от своя страна Драгомир Стойнев от БСП, който е и бивш енергиен министър.

 

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено