НЗОК общопрактикуващи лекари министерство на здравеопазването такси НЗОК, бюджет, лекарства, лечение

Депутатите освободиха управителя на НЗОК

Депутатите освободиха управителя на НЗОК

Депутатите освободиха управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Решението бе взето със 116 гласа „за“, 56 „против“, въздържали се нямаше, съобщава novini.bg

По време на дебатите стана ясно, че Михайлов е оттеглил оставката си.

Припомняме, че Михайлов бе избран за управител на здравната каса на 29 юли с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

През ноември бе избран Момчил Мавров като негов заместник по предложение на ГЕРБ, без подкрепата на ПП-ДБ.

Ден по-късно и двамата подадоха оставки. В решението се посочва, че оставката е подадена на 1 декември 2023 г. поради лични причини.

В началото на днешното заседание стана ясно, че председателят на временната комисия Жечо Станков все още не е внесъл доклада за „Боташ“ и „Булгаргаз“.

Депутати от ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“ изказаха възмущението си. Борислав Гуцанов от БСП заяви:

„Не разбирам защо се прави временна комисия, след като резултатите не се гледат в пленарна зала. Започвам да мисля, че има скрити подбуди при положение, че всички партии единодушно приехме доклада“.

„Не виждам причина доклад, който е приет, да бъде изкуствено задържан.

Целта е този доклад да не влезе в зала и да няма гласуване.

Той няма да бъде предаден на ДАНС и прокуратурата.

Един от участниците в тази сделка беше избран за служебен министър на енергетиката и затова сега се покрива.

Ако не бъде разгледан в зала и не бъде даден на прокуратурата, това означава, че възпрепятствате да се изясни ситуацията, посочи Мартин Димитров от ПП-ДБ. „Моля  да ме опровергаете и още днес да внесете този доклад“, обърна се той към Станков.

„Колегите от комисията по енергетика бяха запознати с доклада, с изклчение на Мартин Димитров, който няма нищо общо с тази комисия. Благодаря на всички членове на комисията, проведе 7 заседания, 3 от тях изслушвания. Част от изказващите се, след като написах доклада, казаха че имаме брилиянтен доклад и добре проведена комисия. Аз лично написах доклада след като изчетох всичко. Единствен Йордан Тодоров е вторият прочел всички хиляди страници. Това, което ме учудва обаче е, че има новопостъпила информация с гриф, излизате и говорите неща, които са неистини. ГЕРБ има най-малък интерес този доклад да влиза в зала“, заяви Жечо Станков.

По думите му новата информация показва, че капацитет е плащан и на Русия след спирането на газа. И заяви, че това също ще бъде извадено на показ.

Парламентът промени дневния ред като включи първа точка за днес разглеждане на оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе прието със 122 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. ПП-ДБ и БСП гласуваха „въздържал се“.

Малко след 10.00 часа Станимир Михайлов оттегли искането си да напусне поста.

„Това, което се случи преди няколко минути, демонстрира как работи мафията. Така работи задкулисието. Българските граждани трябва да разберат кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Кой му се обади по телефона? Някой в тази зала го накара“, коментира Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ смятат, че освобождаването на управителя Михайлов ще доведе до управление на Касата от ГЕРБ.

След почивката Васил Пандов от ПП-ДБ призова точката да бъде оттеглена поради липса на предмет. „Точката е включена за разглеждане и оставката трябва да бъде гласувана“, смята Хамид Хамид. От „Има такъв народ“ няма да участват в гласуването. Междувременно депутатите решиха Станимир Михайлов да присъства в зала по време на дебатите и да бъде изслушан.

- реклама -