НС се произнесе: Пращаме военна помощ на Украйна. Нинова призова Радев да наложи вето (Видео)

Депутатите ще обсъдят на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси според приетата седмична програма за работа на Народното събрание.

„Очевидно е, че в залата има „коалиция на войната“, която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна“. Това заяви от парламентарната трибуна лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя се качи да говори пред всички народни представители, след като със 166 гласа „ЗА“ бе приет Законопроектът за ратифициране на споразумението между МО на България и МО на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на военна техника от наша страна.

„Ние от БСП категорично сме против, Остана една възможност това решение да бъде спряно преосмислено и променено. Обръщам се към президента Радев и главнокомандващ Радев. Ще му изпратим и писмена и официална позиция“, каза Нинова.

„Г-н президент, наложете вето на закона за ратификация за предоставяне на оръжие на Украйна. Първата – конституционно-юридическа, а втората м- морално-политическа“, заяви тя.

„Първата – това, което се гласува днес, намалява правомощията на НС и противоречи на Конституцията, тъй като Министър Стоянов е подписал договор, в който се пише, че анексите към него не важат на ратификация от НС. Това е противоконституционен текст. Анексите към международните договори са част от тях“, заяви тя.

„Имате и морално-политически причини да наложите вето“, каза Нинова и цитира думи на президента, че няма да насърчава войната в Украйна“, заяви лидерът на БСП.

Нинова призова за разум и отговорност.

„Нека в изпълнение на убежденията си, публичните си заявки и на основание нарушаване на Конституцията, да наложи вето. Той ще получи нашата писмена позиция още днес“, каза тя.

- реклама -