Депутатите одобриха мораториум върху цената на тока, водата и парното

Депутатите приеха да бъде направен мораториум върху цената на тока , водата и парното със 186 гласа „за“ и 2 „против“.

Предложението за това дойде от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след над 2-часова дискусия в пленарна зала.

Тя бе по повод предложението на „Продължаваме промяната“ да бъде създадена Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

По отношение на предложението на ГЕРБ председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира: „Не знам как ви хрумна, но съм щастлив, че това предложение идва точно от вас“.

След гласуването на мораториума Рамадан Аталай от ДПС обяви, че това решение е противозаконно, тъй като не е предоставено в писмен вид. „То не е в интерес на гласоподавателите, а в интерес на онези, които ни подхлъзнаха днес.“, коментира депутатът.

Иначе депутатите одобриха и предложението на ПП за Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея със 163 гласа „за“, 49 „против“ и 7 „въздържали се“. Създаването на комисията обаче събуди противоположни мнения.

Атанас Михнев от ПП обясни, че подобна комисия е необходима, за да може да се провери как е взето решението за вдигането на цената на тока.

Заяви, че независимата комисия, всъщност е зависима от властта, избрала ръководството ѝ. “Независими зависими органи решили да вдигнат цената на българите, които сме най-бедните в Европа и то през зимата.

Това решение на КЕВР е политическо, взето в първия ден на кабинета Петков.”, каза Михнев. Според него е редно народните представители да не се крият зад методологии и определяне на цени на компоненти, а да запазят българите във време на енергийна криза. По негови думи това е първата стъпка по възстановяване на държавността.

- реклама -