Депутатите обидени от речта на Радев, БСП поиска време новият президент да се докаже

Част от депутатите се обидиха на новоизбраният президент, който им се закани с думите „Остава ви една седмица!“. Новият президент я отправи към залата, която се бе разшумяла и не слушаше речта му. Депутати от ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт напуснаха залата преди речта на Румен Радев да е приключила.
патриотитеВалери Симеонов, Патриотичен фронт: „Речта му е пълна с глупотевини. Не беше допустима да каже, че на народните представители им остава седмица. Не беше уважително“.

Волен Сидеров: „Екипите там, където пишат словата са едни и също. С нищо не ме изненада речта на Радев“.

768x432Реформаторите искат от Радев да свика КСНС

Реформаторският блок иска новоизбраният държавен глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Тази позиция изрази пред журналисти в парламента Найден Зеленогорски. Целта била да се гарантира приемственост по отношение на националната сигурност.

„В средата сме на една тежка зима. Това бил допълнителен фактор на напрежение“, припомни депутатът.

КСНС щял да определи приоритетите за следващите три месеца.

За закачката между Радев и депутатите, Зеленогорски каза, че смятал, че един летец имал по-здрава психика. Според него речта на Румен Радев била по-скоро аналитична.

Нинова: Дайте му време!

В първите думи след клетвата на новия президент председателят на БСП Корнелия Нинова заяви: “ Дайте му време и съдете за него по делата. Ще видите, че България има досотен държавен глава“.

„Дадох отрицателна оценка на мандата на г-н Плевнелиев, не бива това да се вижда като унижение към него. Това е политическа оценка, а не унижение като личност“, каза Корнелия Нинова.

Позицията на БСП е категорична – не предлагаме служебни министри и няма да съставим служебен кабинет, т.е. възстановяваме нормалността в държавата.

Карадайъ: Радев има право и задължението да постави темите

„Има правото и задължението да постави темите и проблемите, които вълнуват хората“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той коментира и поведението на част от депутатите, след репликата на държавния глава, че им остава по-малко от седмица.

„Поведението на една част на депутатите, по-скоро бих го оставил на тяхното възпитание. Институциите обаче представляват държавата. Поведението на някои от депутатите не съответства на институциите, каза още Карадайъ.

ПървановПърванов: Радев трябва да задава тон на диалог между институциите

„Препоръчвам поведение на диалог между институциите и тон за това трябва да задава именно новоизбраният президент. Опасни са и двете крайности – ако има война между институциите, но не по-малко опасно е, ако има подчиняване“.

Това каза бившият лидер на АБВ Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г., след като новоизбраният президент Румен Радев положи клетва пред Народното събрание

Патриарх Неофит също пожела на Радев на добър час.

1484824990-63151-660-370

ЛЮБОПИТНО!

Лидеръта на БСП Корнелия Нинова почерпи в парламента за рождения си ден, който беше на 16-ти януари. Въпреки политическите противоречия празника й събра леви и десни депутати на почерпка в клуба на Народния представител.

- реклама -