Депутатите на Доган бойкотираха заседанието на групата. Пеевски: Изпращаме покани на всички партии без Възраждане

Депутатите на Доган бойкотираха заседанието на групата. Пеевски: Изпращаме покани на всички партии без Възраждане

Депутатите на ДПС, които подкрепят почетния председател на партията Ахмед Доган, отказаха участие в днешното заседание на парламентарната група на ДПС, което трябваше да реши какво ще прави партията с втория мандат.

Хората на Доган изпратиха до медиите свое становище.

Във връзка с обявеното за днес заседание на ПГ на ДПС, ние, народните представители, подкрепящи Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, приехме с единодушие решение за неучастие в насроченото за днес заседание на Парламентарната група със следните мотиви :

  1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;
  2. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели – както за партията, така и за парламентарната група.

 

  1. Джевдет Чакъров
  2. Делян Пеевски

Което означава:

  1. съпредседателско участие в преговорния процес;
  2. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;
  3. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.
  4. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.
  5. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока „ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи“.

Същевременно председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че ще изпрати писма до останалите политически партии в парламента без „Възраждане” във връзка с втория мандат.

„Дали сме срок до утре края на деня, за да видим какво ще ни отговорят”, коментира Пеевски.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат. Въпреки всичко, ние сме длъжни към нашите избиратели да вземем мнението на останалите партии. Защото да правим сами втори мандат, да разиграваме държавата, да държим папки, без да може да има правителство, ДПС е сериозна и отговорна партия – няма да си го позволи”, допълни той.

Относно депутатите от ДПС, които обявиха, че няма да участват на днешното заседание на парламентарната група на Движението, Пеевски заяви: „Колегите са поканени от неделя на парламентарна група. На колегата Джевдет Чакъров съм му казал да направим и ЦОБ, поканихме ги и на председателски съвет вчера, на който отсъстваха. Повечето области бяха. Всеки, който е решил, е дошъл”, посочи той.

Пеевски каза, че по време на заседанието на парламентарната група днес е имало кворум и се работело спокойно. „Колегите са добре дошли. Решението е тяхно. Ние сме в парламента, където е мястото да бъдат народните представители. Аз очаквам те да бъдат отговорни към нашите избиратели”, заяви председателят на ДПС.

„Уставът ясно е описан, че председател председателства парламентарната група. Аз съм председател на партията. Аз съм избран председател на партията от Националната конференция, избран съм от парламентарната група, с участието на тези 17 колеги, за шеф на парламентарната група. Всичко друго е въпрос на медийни спекулации”, каза той в отговор на думите на депутатите, подкрепящи Ахмед Доган, според които настоящото ръководство на парламентарната група на Движението не е избрано съгласно Устава на ДПС.

- реклама -