Доган кворум Закон за хората с увреждания, парламент първо четене концепция ромите Каракачанов реакции

Депутатите коментират речта на Ахмед Доган (ВИДЕО)

Депутатите в парламента коментираха посланията в снощната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Цветанов: Имаме парламентарно мнозинство

Ахмед Доган казва, че страната ни не се нуждае от предсрочни избори, а що се касае до идеята му за програмен кабинет – имаме парламентарно мнозинство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с предложението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за програмно правителство без предсрочни избори.

Според Цветанов понякога ДПС имат по-национално отговорно поведение, отколкото БСП.

„И това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така също и в света, всяка една държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има тази стабилност”, добави Цветанов.

По повод призива за програмен кабинет, Цветанов посочи: „Вие знаете, че в немалка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията, което показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция в днешния парламент”.

„Друг е въпросът, че ДПС имат може би повече национално отговорно поведение на моменти, отколкото БСП. Вие знаете, че в много от случаите за дадени решения БСП много рязко се разграничава от политическите решения, които са на европейските социалисти. Докато в ДПС, както на национално ниво, така също и на европейско като членове на либералите, знаете в АЛДЕ това, което се взима като решение, то става в общи линии за изпълнение навсякъде във всяка държава-членка, която има своите представители в АЛДЕ. ГЕРБ по същия начин кореспондираме с решенията на ЕНП, и аз съм убеден, че в следващите европейски избори много е важно какъв ще бъде резултатът на системните партии и на тези сериозни политически семейства. Да вярваме, че Сергей Станишев ще бъде човекът, който действително ще може да промени подхода и да върне проевропейската визия на БСП за България”, заяви той.

Нинова: Доган даде правилна диагноза, но грешно лечение

Г-н Доган поставя много правилна диагноза на болежките на българското обществото, но грешно лечение на тези болежки, според нас. Правилна диагноза с грешно лечение. Това заяви по повод снощната реч на почетния председател на ДПС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер едно на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции, е правилна оценка и тя съвпада с нашата, както и че има нужда от много по-силна роля на държавата в икономиката”, заяви Нинова. Предложението за лечение – програмно правителство, зад което да застанат или в което да участват всички представени в парламента партии, обаче е невъзможна формула по две причини, категорична е Нинова – поради изчерпаното доверие в настоящия парламент и поради непреодолимите противоречия на партиите в него.

Според Нинова единственият изход са предсрочни избори и „ново доверие от народа, след това ще видим какво ще стане”.

Симеонов за Доган: Дръндарска кокошка просо сънува

Дръндарска кокошка просо сънува. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира призива на Доган за създаване на програмно правителство. Според Симеонов това са „глупости“.

Бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером: „Празни мисли на един празен човек“, подчерта Симеонов.

Държавата си има кабинет, добави бившият вицепремиер и поясни, че затова и няма нужда да се реализират подобни фантастични хипотези.

- реклама -