КФН: Nexo няма лиценз и не е вписан в регистрите на инвестиционните дружества (Видео)

Депутатите изслушват шефовете на КФН и НАП заради Nexo.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че за криптовалутите трябва да има повече регулация. „БНБ също трябва да обърне внимание на контрола, защото зад криптото седят финансови средства“, каза той.

Шефът на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов заяви, че не е имало сигнали от други европейски страни.

Nexo няма лиценз и не е вписан в регистрите на инвестиционните дружества, които имат право да осъществяват дейност на българския пазар.

В момента криптовалутите не са признати за финансов инструмент и за тях няма регулации.

Това съобщи председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов пред депутатите от едноименната комисия.

„Това, което до момента е установено, е че в България и Естония не е извършвана услугата по покупко-продажба и предоставяне на заеми, обезпечени с криптоактиви“,

заяви Атанасов в отговор на въпрос на Петър Чобанов от ДПС.

В Комисията за финансов надзор са получени 6 сигнала срещу компанията, съобщи още Атанасов.

Запитан от Даниел Митов от ГЕРБ има ли основание да се смята, че сигналите са от българи, които се чувстват ощетени, Атанасов уточни, че „става дума за парични средства и претенции за финансово ощетяване, защото не са били ясни условията и не е била изяснена изцяло дейността на Nexo“.

Той отказа повече подробности, защото сигналите са предадени на следствието.

„Цонев заяви, че „криптовалутите не се получават срещу перални машини, въздух и котлони, а срещу пари“ и поиска да знае дали БНБ не е видяла банкова дейност, въпреки липсата на регулации и лиценз, както и дали е имало сигнали от партньорски служби за това.

Атанасов заяви, че такива сигнали отвън няма.

Атанасов заяви още, че на капиталовия пазар нямало данни за финансиране на политически партии или лица, било то чрез облигации, акции или по друг начин .

Директорът на НАП Борис Михайлов потвърди информацията за извършени 14 проверки и три ревизии на българското дружество на Nexo.

Той заяви още, че са били установени големи размери на парични заеми, но отказа да съобщи размерите им, тъй като не е ясно дали те не са предназначени за покупка на софтуер.

В момента тече проверка каква е стойността на активите на българската компания и дали те са придобити със собствени средства.

- реклама -