Министър Гечев: Заради внос от Украйна не може да се реализира продукция за над 3 млрд. евро (Видео)

Министър Гечев: Заради внос от Украйна не може да се реализира продукция за над 3 млрд. евро. Депутатите изслушаха Явор Гечев за ограниченията върху достъпа на продукти от Украйна.

Заради влезли в България продукти от Украйна се създават аномалии, които пазарът не може да овладее, като в страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира, заяви пред депутатите служебният министър на земеделието Явор Гечев на

изслушване в Народното събрание.

50% от слънчогледа от Украйна, доставен в Европа, е в България, посочи министърът. Двойно са се увеличили количествата на млякото и меда.

Еврокомисията вчера въведе забрана за продажбата на четири украински продукти – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица – за нашата и още четири страни, заради което ще бъдат отменени националните забрани за внос и транзит, припомни министърът.

„Служебното правителство положи

изключително много усилия по отношение на овладяването на цените и цифрите доказват, че сме постъпили доста правилно. По отношение на цените твърдя, че не сме повлияли по никакъв начин на това, въпреки че внушението, че Украйна ще попречи на целите на магазините изключително не е правилно и не е вярно“

Гечев изтъкна, че се надява ограниченията

да бъдат въведени и за сухо мляко, изкупната цена на което у нас е паднала до 80 стотинки. Министърът иска мерки за изсветляване на пазара.

„Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова на практика ние направихме вторичен, много засилен контрол на няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен.

В момента сме в такъв контрол –

с едномесечна заповед от моя страна, за засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа в това число, сухото мляко също в това число, между другото медът също е в това число“, каза Явор Гечев от трибуната на парламента.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено