Даниел Митов, ГЕРБ-СДС< Румен Радев, правителство, коалиция

Депутатите изслушват Даниел Митов за НАТО във Варшава

Депутатите от ресорната комисия по външна политика в Народното събрание ще изслушат министър Даниел Митовза форума на НАТО във Варшава. В полската столица бе решено алиансът да засили военното си присъствие в европейските държавите-членки, граничещи с Русия. България обяви, че засега няма да участва в новите батальони, а премиерът Бойко Борисов настоя Черно море да стане демилитаризирана зона.

Митов ще отговаря още за българската позиция, изразена на форума и за резултатите от визитата на правителствената делегация в Иран.

Сред въпросите, на които Митов се очаква да отговори, са и тези свързани с възможността да се стигне до изместване с шест месеца напред на българското председателство на Европейския съюз след решението на мнозинството от британските граждани да напуснат общността.

В парламентарната комисия ще бъде изслушана и вицепремиерът Меглена Кунева, която ръководи подготовката на председателството ни.

Още преди решението за Брекзит, Кунева многократно признаваше, че България сериозно изостава с подготовката за ротационно председателство на Европейския съюз от 1 юли 2018 г. В близко бъдеще се очаква Брюксел да вземе окончателно решение, което може да доведе до необходимостта България да ръководи ЕС още от 1 януари 2018 г.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts