Депутатите изслушват 10 министри на първия парламентарен контрол (Видео)

Депутатите изслушват 10 министри на първия парламентарен контрол. В първия парламентарен контрол на 48-ото Народно събрание на въпроси на депутатите

ще отговарят десет от служебните министри.

“В ЕС няма обща дефиниция на енергийната бедност, това е задача на всяко едно национално законодателство.

С Националния план за възстановяване и устойчивост

ще започнат мерките за подпомагане на енергийно бедните от населението”, Това заяви служебният социален министър Лазар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС.

Лазаров уточни, че енергийната бедност

не е категория от елемент на социалните подпомагания. “Средните данни за 2021г. сочат, че средно 26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си.

Министерството на труда и социалната политика

ще продължи да разширява обхвата на социалните помощи, но енергийната бедност не е функция и не се отъждествява само с отоплението, макар че това е грешка, която често се спекулира, така че целевата помощ по отношение на отоплението не следва да се отъждествява с линията на бедност”, уточни още Лазаров.

Лазар Лазаров, служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

ще отговори на въпрос за методологията

за определяне на официална линия на „енергийна бедност“ и определение за „енергийно беден“ и „линия на енергийна бедност“.

Иван Демерджиев, служебен заместник министър-председател

по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи ще отговори на три въпроса, между които за работата на структурите на МВР в област Монтана,

по време на предизборната кампания,

за предотвратяването на „купуването на гласове“ на територията на областта, както и за обявеното частично бедствено положение в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково.

Служебният министър на финансите

Росица Велкова-Желева ще отговаря за получаването на нотификация от Европейската комисия за влизане в сила на прага от 100 хил. лв. за задължителна регистрация по ДДС.

Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната

ще отговори на въпрос за ремонт и закупуване на двигатели за самолети МиГ-29.

Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

ще отговори на 8 въпроса,

между които за текущото поддържане на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Сериозните проблеми при функционирането на

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование ще са във фокуса на вниманието на Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката.

Росен Христов, служебен министър на енергетиката, ще отговори на въпрос за мерките за изграждане в срок на терминала за втечнен газ до Александруполис.

На депутатски питания ще отговарят и

Велислав Минеков, служебен министър на културата, Явор Гечев, служебен министър на земеделието и Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

- реклама -