Депутатите изпаднаха в надцакване до кога да си удължат работата

Депутатите изпаднаха в надцакване, а дори и до объркване до кога да си удължат днешното заседание. Цял ден те дебатират по предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийните субсидии на 1 лв.

Около 13,30 часа Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“ предложи да бъде удължено работното време на парламента до приемането на точката, тъй като по правилник то трябва да свърши в 14 часа. Предложението й не беше прието.

Последва предложение на Георги Свиленски от БСП – заседанието да продължи до точка трета, която е съставянето на временна комисия около случая „Росенец“. Мая Манолова надцака предложението с продължаване на работа до изчерпване на целия дневен ред.

„Аз ще се разкъсам. От 15,30 ч. ще имаме с г-жа Манолова комисия да разследваме ГЕРБ. Сега предлага до дневния ред. Там поне има шоу. Дайте да отидем да решим ЦИК, а г-жа Манолова ще направи достатъчно на комисия“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

В крайна сметка идеята на Манолова бе отхвърлена с 85 гласа „за“, 113 „против“ и 9 „въздържал се“, а на Свиленски мина след прегласуване със 116 гласа „за“, 93 „против“ и 7 „въздържал се“.

Настана обаче объркване. Дневният ред продължава до точка трета включително или не, попита Димитър Главчев. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че Свиленски не е изрекъл думата „включително“, което означава, че депутатите трябва да продължат работа до гласуване на втората точка, която е по предложение на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване. „Казах „включително“, поясни самият Георги Свиленски.

Стигна се до справка със стенограмите, а докато изчакат справката, депутатите излязоха в 15-минутна почивка. „Казах, че ще стигнем до безпътица и накрая сме в нея“, каза Тома Биков.

- реклама -