Депутатите излязоха в десетдневна великденска ваканция

Депутатите излязоха в десетдневна великденска ваканция. Според парламентарния правилник, Народното събрание е във ваканция десет дни по Великденските празници от Велики петък включително. Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов пожела весели празници.

Преди ден депутатите отказаха да си резнат ваканцията.

Те отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС да съкратят великденската си почивка. По правилник  10 дни по Великденските празници от Велики петък включително НС почива 10 дни от Велики петък натам.

Предложението беше подкрепено само от 52 депутати от ГЕРБ-СДС, шестима от ИТН и един от „Продължаваме промяната“. Против гласуваха 38 народни представители, а останалите 117 от общо 214 гласували се въздържаха.

Така депутатите ще се завърнат отново на работа чак на 4 май.

„Парламентът трябва да заседава така, както ще работят всички български граждани. Кой освен Народното събрание трябва да вземе отношение по

намаляване на ставките на ДДС,

каквито заявки идват от управляващата коалиция. Кой трябва да обсъди позицията за Македония и ред още въпроси, които никои освен депутатите не могат да решават“, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Вероятно всички сме уморени и искаме да сме с близките си по празниците, но можем следващата седмица в сряда, четвъртък и петък да заседаваме. И утре да проведен редовния парламентарен контрол“, изтъкна още тя.

Йордан Цонев от своя страна заяви, че

рейтингът на парламента няма да се вдигне с отмяна на ваканцията.

„Да се отнасяме сериозно към институцията, в която се кълнем и всички говорим как ще възстановим парламентаризма. Цяла година три парламента вече отменят ваканциите, които са традиция в българското Народно събрание с популистки мотиви“, заяви депутатът от ДПС.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено