Депутатите избраха Росен Желязков за председател на парламента

Депутатите избраха председател на 49-ото Народно събрание. Това е Росен Желязков, който беше номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Росен Желязков е новият председател на Народното събрание. Това решиха депутатите със гласа 136 „за“. Той получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха депутатите на „Възраждане“, ДПС и БСП. Нито един народен представител не се отцепи от групата си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че отново номинират Росен Желязков за председател на парламента.

Тя отново повтори, че са водени разговори с  ПП-ДБ както около неговата номинация, така и за законодателна програма.

„Ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, заедно с кандидатурата на председателя на парламента, ще има ротация с председателя на Комисията по правни въпроси, който ще е издигнат от ПП-ДБ.

Това е израз на добронамерен тон между двете политически груп“, заяви тя.

В началото на заседанието се закле нов депутат – Андрей Иванов Цеков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, избран от 24 МИР.

От „Възраждане“ номинираха депутата Петър Петров за председател на парламента.

„Това е един от най-високите постове в държавата. Една политическа организация, която осмисли съществуването си с борбата с друга организация, формация, коалиция, която дълги години управлява държавата, в момента се готви да подкрепи същата тази организация, заради борбата на която съществува известно време“, заявиха от „Възраждане“ от парламентарната трибуна.

Корнелия Нинова от БСП пък коментира, че предложението за ротационно председателство на парламента е противоконституционно. „Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията и да предложите ротационен принцип на три месеца. Интересно защо три, с какво обвързахте този срок“, попита Нинова и се обърна към Никола Минчев от ПП-ДБ: „Честито, ще бъдете председател през лятната ваканция“.

Тя нарече това предложение „удар“ върху авторитета на Народното събрание.

Какво означава „джентълменското споразумение“, постигнато между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, попита лидерката на БСП Корнелия Нинова. И предположи, че това е коалиция на джентълмени с една ръка.

Нинова припомни и избора на Вежди Рашидов за председател на 48-ото НС. Тя заяви, че лично тя го е предложила, но не като човек от ГЕРБ-СДС, а като доайен.

„Изляхте тонове помия върху БСП“, каза Нинова. И започна да изрежда цитати.

„По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ“, цитира тя Явор Божанков, който напусна групата на БСП, а сега е част от ПП-ДБ, но без да назовава името му. Припомни и думите на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя „Продължаваме промяната“.

„Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж „джентълменско споразумение“. Какво е това, уважаеми колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка?“, възмути се Нинова.

Относно законодателната програма, изготвена от двете формации, тя заяви, че част от тях са и приоритети на БСП. Но попита чия е тя и кой застава зад нея.

Тошко Йорданов от ИТН потвърди, че ще гласуват за кандидатурата на първата политическа сила – Росен Желязков, тъй като такава е парламентарната етика и така са гласували и последния път, когато са били в парламента.

Карадайъ посочи, че от ДПС ще са опозиция на оформящото се мнозинство, тъй като не участват в него. „Може да се запише в правилника в НС да има тримесечен парламент, освен тримесечен парламент, може и за тридневни правителства, въпреки че в Конституцията пише друго. ГЕРБ + Промяната е равно на подмяна“, посочи той. „Виждаме опит за подмяна. Днешното мнозинство е съвсем очаквано – битието им е еднакво, един и същи създател ги създаде, с един и същи модел – с лъжа, в нарушение на Конституцията и законите на страната. За три месеца ще се приключи с демокрацията и правото“, посочи още Карадайъ.

През тази седмица се очаква да започнат и лидерските срещи, в които ще се обсъдят възможностите за редовен кабинет.

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, трябва да се срещне с председателя на „Възраждане” – Костадин Костадинов.

- реклама -