Скандал в парламента заради Изборния кодекс (Видео + Снимки)

С процедурни хватки „Промяната“ опита да отложи разглеждането на Изборния кодекс. Депутатите от ПП пък опитаха да блокират работата на НС и оградиха парламентарната трибуна, подвиквайки.

Андрей Гюров също обяви, че няма спешност да се гледа Изборният кодекс. Той настоя за връщане на доверието в изборния процес.

Време е залата да се произнесе по внесените предложения, каза председателстващият заседанието Росен Желязков.

Срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене по Закона за земеделските производители, пък предложи Росен Костурков. В крайна сметка срокът бе удължен след като идеята бе подкрепена от 185 депутати, а 19 се въздържаха.

Днес правилникът ще се прилагаа в духа на буквата, закани се Йордан Цонев, който председателстваше заседанието.

Опитът на ПП да отложи точката с изказвания бе пресечен от Цонев, който нареди на председателя на правната комисия Радомир Чолаков да започне да чете доклада за измененията в правната комисия.

В този момент от ПП скочиха от местата си и заобиколиха парламентарната трибуна. Настимир Ананиев искаше дума, и в крайна сметка, сред подвикванията, Йорданов го отстрани от едно заседание.

Ако искат да слушат, четете доклада, отсече Цонев, докато ПП се надвикваха, заобиколили четящия Чолаков.

„Сериозно ли си мислите, че така ще бламирате заседанието, правилникът се спазва. Започнахме четенето на доклада, след четенето на члена, ще получите процедура“, заяви Цонев. А ПП продължаваха да повдикват, че правилникът трябва да се спазва.

Все пак Чолаков прочете заглавието и дори заяви, че „хората имат право на изкавания по заглавието“.

 

24 часа

Председателстващият заседанието Йордан Цонево нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

“Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.

„Колеги, можете да стоите и цял ден тук. Имате право и на процедура и на изказване“, продължи Йордан Цонев, а Камбарев от ПП му заяви, че не се справя с реда в залата, затова да отстъпи на Вежди Рашидов.

Над 50 депутати от ПП са се записали да се изкажат по заглавието на законопроекта, съобщи още Цонев.

„Промяната“ поиска гласуване за отлагане на точката за някой друг ден.

„5 от 7 парламентарни групи искат да работят“, обяви в обратно становище Мустафа Карадайъ. „Две парламентарни групи, които искат да продължат промяната от лошо по-лошо, не искат“, каза лидерът на ДПС.

Асен Василев пък поиска да бъде отстранен Карадайъ за „обида на 500 хил. български граждани“. Искрен Митев поиска отстраняване на Анна Александрова от ГЕРБ защото правила коментари „неподходящи за дама на такава възраст“.

В крайна сметка последва вълна от процедури от страна на депутати от „промяната“ с призиви да бъде спазен правилника, отмяна на наказанието на Ананиев и… обвинения от ПП, че спазвайки собствените им искания, Цонев е нарушил правилника.

 

- реклама -