Депутатите гласуват предложението на кабинета за покупката на изтребители F-16

На днешното си заседание депутатите ще гласуват предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за покупката на изтребители F-16.

Преговорите за купуване на американски изтребители е заложено като втора точна в дневния ред на народните представители.

Вчера парламентарните комисии по отбрана и финанси дадоха зелена светлина за предложението.

Военният министър Красимир Каракачанов изрази надежда, че депутатите от ДПС ще гласуват „за“, така както са направили двамата представители на партията по време на заседанието на комисията по отбрана.

Ако депутатие подкрепят в пленарна зала начало на преговори със САЩ за F-16, то те могат да продължат между 3 и 4 месеца, прогнозира военния министър.

Преговорният екип трябва да бъде създаден от министър-председателя, а в него задължително ще влязат министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи. Проекторешението предвижда договорът да може да се отклонява от задължителните изисквания, посечени в актуализирания проект за инвестиционен разход, приет с решение на парламента.

В мотивите му се посочва още, че задълбочаващите се процеси на дестабилизация и конфликти в региони, намиращи се в непосредствена близост до България, изискват ускорена модернизация на военновъздушните сили, а придобиването на F-16V Block 70 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската авиация.

- реклама -