Депутатите решиха: България дава неизправни ракети С-300 и боеприпаси на Украйна

Народните представители приеха Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Това стана по време на закрито заседание, но не стана ясно с колко и чии гласове.

С това решение НС одобри да изпратим на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р.

Заедно с тях ще изпратим и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

По време на дебатите в пленарна зала проектът на решение срещна силен отпор и остри критики от страна на опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН. 

Близо час отне започването на дебата по същество,

като всяка от трите гореизброени партии искаше почивка,

за да се осигури време на заседанието да дойде министърът на отбраната Тодор Тагарев, директорите на разузнаването и др.

Христо Гаджев от ГЕРБ каза, че България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските военновъздушни сили.

“Те няма как да се ползват”, уточни той.

Гаджев коментира, че МО е направило опит да бъдат ремонтирани зенитно-управляемите ракети,

но той е бил неуспешен. Според него,

минималният брой военна помощ, който ще предоставим, по никакъв начин няма да навреди на бойната готовност на българската армия.

Остри реакции и критики дойдоха от БСП, ИТН и от “Възраждане”, които се обявиха против предоставянето на допълнителна военна помощ на Киев.

В крайна сметка по искане на “Възраждане” началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев бяха изслушани на закрито заседание,

като те трябваше да дадат повече информация на депутатите относно състоянието на българската армия и точното въоръжение, което се предлага за предоставяне на Украйна.

Очаквано гласуването на Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала.

По искане на БСП депутатите излязоха в почивка, в която се очаква министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде извикан и да отговаря на въпроси по темата по време на заседанието.

Георги Свиленски от БСП настоя министърът на отбраната да присъства на заседанието, защото парламентарната му група има много въпроси към Тагарев.

Проекторешението предвижда изпращане на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р на Киев. Заедно с тях се предвижда и изпращане на боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев, като предвижда изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна, която се състои в патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300.

 

По рано в народното събрание имаше спорове по темата. Повече вижте във видеото.

В тях народните представители записаха, че до 6 месеца трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.

Промените предвиждат още и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Един от мотивите на Радев за ветото беше, че този закон не допринася за ефективна реформа в правосъдната система.

Очаквано гласуването на Проекта на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, доведе до напрежение в пленарната зала.

По искане на БСП депутатите излязоха в почивка, в която се очаква министърът на отбраната Тодор Тагарев да бъде извикан и да отговаря на въпроси по темата по време на заседанието.

Георги Свиленски от БСП настоя министърът на отбраната да присъства на заседанието, защото парламентарната му група има много въпроси към Тагарев.

Проекторешението предвижда изпращане на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р на Киев. Заедно с тях се предвижда и изпращане на боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм, които са с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев, като предвижда изпращането на допълнителна военна помощ на Украйна, която се състои в патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300.

- реклама -