пенсиите цени ток вода газ

Депутатите единодушно приеха бъдещите пенсионери да избират по коя схема да се пенсионират

Единодушно със 107 гласа „за“ парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават възможност на хората до 1 януари 2023 г. да могат да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Промените бяха предложени от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители.

С промените, когато дадено лице подаде заявление за отпускане на пенсия от 1 януари 2019 г. ще може да избере как да се изчисли размерът на пенсията му. Дали да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред, т.е. с включване на дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г.до пенсионирането му.

Хората, които след 1 януари 2019 г. вече са подали заявление за отпускане на пенсия, могат в шестмесечен срок от влизането в сила на този закон, да изберат по коя методика да им се изчисли пенсията. В тези случаи тя ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Избор по коя методика да се изчислява размерът на пенсията хората ще имат до 2023 г.

Очаква се дотогава делът на тези, за които изчисляването на индивидуалния коефициент по стария ред е по-благоприятно, да намалее значително.

Предвижда се НОИ да подпомага лицата, които не могат сами да изчислят размера на пенсията си. Калкулатор с двете методологики на изчисление ще бъде качен на сайта на осигурителния институт.

- реклама -