Депутатите единодушни – плажна кърпа върху дюни = до 1000 лв. глоба

Парламентът прие на първо четене забрана за поставянето на плажни принадлежности и палатки върху дюни. Забраната важи и за преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства. Ограничението е за подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство.

Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха одобрени единодушно с 97 гласа „за“ от депутатите.

Който наруши забраните ще бъде наказан с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. За преминаване или паркиране върху дюна ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.

Със законопроекта се създава възможност заповедите на министъра на туризма, с които се нарежда провеждането на търгове с тайно наддаване за отдаване под наем на обекти, изключителна държавна собственост, да подлежат на предварително изпълнение.

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че този законопроект е бил близо две години на обществено обсъждане. Тя каза, че от ведомството ще подкрепят всички конструктивни предложения за максимално прецизиране на текстоветеит. Целта е промените да бъдат в интерес на обществото и предлагането на по-качествен продукт за летен туризъм.
- реклама -