Депутати-рекордьори: парламентарист за единайсти път в НС

Депутати-рекордьори по участия в парламенти са Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от ДПС. Това показва справка на БТА в архивите на Народното събрание, цитирана от „24 часа“.

За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента.

Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват. С дълъг парламентарен опит е и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, който е избиран в последните девет парламента.

В новото Народно събрание, което предстои да се събере за първи път на 19 октомври, Рамадан Аталай ще е депутат от Пловдив област. Йордан Цонев – отново от Велико Търново. Джевдет Чакъров – пак от Силистра, а Лъчезар Иванов – от 25-и МИР-София.

Йордан Цонев от ДПС коментира за БТА, че в 47-ото Народно събрание и в предишни парламенти

понякога се е чувствал като опитен човек,

когото слушат, друг път изпитвал неудовлетворение, че другите не възприемат думите му.

Политиката е професия, изключително сложна и трудна, изискваща много знания и работа, смята той. „Само в България си мислим, че политиката трябва да бъде с нови хора. Нови хора – да, но трябва да има опит и приемственост“, посочи Цонев. „Ще ви дам пример – когато търсите лекар, не търсите току що завършил, търсите опитен, професор, търсите име в професията. Но лекарят се грижи само за твоето здраве, а политикът по дефиниция трябва да се грижи за цялата държава, за всички проблеми“, коментира той.

Джевдет Чакъров е за първи път депутат в 39-ото НС и народен представител от ДПС във всички следващи парламенти до настоящия включително.

Лъчезар Иванов е рекордьор в групата на ГЕРБ-СДС по парламентарен опит.

За първи път става депутат в 40-ото НС от листата на НДСВ, а в следващите парламенти влиза като народен представител от ГЕРБ.

Осмо участие в Народно събрание например записват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Както и лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегите ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев.

В 48-ото НС Десислава Атанасова, която отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще е народен представител от Русе. Корнелия Нинова, която пак ще води групата на „БСП за България“, влиза като депутат от 25-и МИР-София.

Потърсен от БТА за коментар, Румен Гечев остана изненадан от бройката парламенти зад гърба си. И уточни, че като години стажът му в Народното събрание е под десет. За първи път е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание. След участие в изпълнителната власт отново става депутат през 2013 г. в 42-ото НС, а в 48-ото ще е депутат от Плевен.

Мартин Димитров е с най-голям парламентарен стаж в групата на „Демократична България“. Избиран е в седем парламента. В 48-ото НС той влиза с преференции като народен представител от 24-и МИР-София. В 40-ото НС Димитров е депутат от „Обединени демократични сили“. В следващия 41-ви парламент – от „Синята коалиция“, а в 43-ото НС – от „Реформаторския блок“.

С най-много опит в групата на най-новата политическа сила в Народното събрание – „Български възход“, е Румен Йончев. Председателят на „Земеделски народен съюз“ е избиран за депутат в пет парламента – в 42-ото Народно събрание е депутат от „Коалиция за България“, в 43-ото НС е избран от „България без цензура“, а в 45-ото и 46-ото – от „Изправи се! Мутри вън!“.

Настимир Ананиев е най-опитният депутат в групата на „Продължаваме Промяната“, избиран в три парламента. В 43-ото Народно събрание е народен представител от „Реформаторския блок“. В 47-ото НС и 48-ото НС е избран от листата на „Продължаваме Промяната“. В новия парламент той влиза отново като депутат от 23-и МИР-София.

- реклама -