банкова ваканция
сн. БГНЕС

Депутати предлагат банкова ваканция за времето на извънредната обстановка

„Крайно необходимо е кредитополучателите – физически и юридически лица, да получат банкова ваканция за периода на извънредната епидемична обстановка, за която са наложени ограничителни мерки“. За това призова нечленуващият в парламентарна група депутат Красимир Янков.

Заедно с други свои колеги, напуснали редиците на БСП и нарекли себе си „Прогресивните социалисти“, вече имат и готово предложение за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което искат да помогнат на всички, изпаднали във финансови затруднения по време на кризата.

„Спирането на дейностите със заповед на министъра на здравеопазването, загубата на доход и недостатъчната подкрепа за работещите от държавата, ще го постави пред невъзможност да покриват битовите си нужди и кредити. Те ще натрупат задължения по кредити, като физически лица, и ще попаднат в дългова спирала“, смята Янков.

Според него именно това ще бъдат реалните антикризисни мерки, от които се нуждаят отделните сектори в икономиката, както и гражданите, ангажирани с тях. Заедно с колегите си той настоя и за незабавно преразглеждане на мерките за дейностите, които са напълно спрени, както и пълна 100-процентова компенсация на работещите в напълно затворените сектори.

- реклама -