емил тонев, НСО

Депутати настояват за отстраняване и разследване на шефа на НСО

Временната комисия за полицейско насилие поиска отстраняване на началника на НСО Емил Тонев, предаде БТА. Това е вписано в доклада на комисията. Призовават и за неговото разследване.

„Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати“, каза председателят на комисията Николай Хаджигенов.

Според Хаджигенов записите, които бяха показани, са били целенасочено изтрити, а до два съдебни състава Тонев е написал, че службата не разполага с такива записи.

Пред БНР Хаджигенов коментира, че е възможно промените в Закона за НСО, с които се отнема държавната охрана на главния прокурор и бившите премиери и председатели на Народното събрание, да бъде гласуван на второ четене.

„Във вторник или в сряда е възможно измененията в закона за Националната служба за охрана, с които се предвижда ограничаване на броя охраняеми до президента, председателя на парламента и на премиера, да влязат за разглеждане в пленарната зала“, каза Хаджигенов.

По думите му преди това не бива парламентът да бъде разпускан.

По думите му президентът трябва да събере сили и да остави Народното събрание да разгледа тези законопроекти.

Три комисии ще заседават извънредно днес – по промените в закона за съдебната власт, по измененията в закона за Националната служба за охрана и по установяване на събитията около употребата на сълзотворен газ срещу протестиращи миналото лято.

- реклама -