Спас Гърневски
сн. БГНЕС

Депутатът Спас Гърневски пред FN: Президентът и БСП искат да ни свалят, за да се доберат до милиардите от ЕС

Тежка политическа седмица преживяха в управляващата партия ГЕРБ – вот на недоверие, министерски оставки и ремонт в правителството „Борисов-3“. Самият премиер призна, че партийните редици имат нужда от стягане, защото от държавни дела той няма никакво време да се занимава с ГЕРБ и отвсякъде „ръфат“ партията.

Имат ли енергията управляващите да довършат мандата в тази напрегната обстановка и как ще работят институциите в условията на „войната“, обявена им от президента Румен Радев – разговаряме с депутата от ГЕРБ Спас Гърневски.

– Г-н Гърневски, след вота на недоверие вие призовахте младите от протеста да помислят върху своя платформа и да направят по нея политически проект. Виждате ли реално да се случи това?

– На протеста както вече стана ясно имаме хора, които осъществяват опит за преврат срещу законното правителство. Президентът Радев е начело на тази група – маргинални политици, хора от БСП, сини, червени, по-малки партийки и организации – такива, които се опитват да извлекат дивиденти от протеста на младите. Втората група са анархисти, които са много добре мотивирани да окървавяват протестите и да изострят напрежението в страната. И третата група, тези, които ме интересуват мен, са млади и хора на средна възраст, които са видимо интелигентни и разумни. Точно тези, които направиха една вечер жива верига, с която предпазиха полицаите от атаките на анархистите. Това, което слушаме вече 15 дни са няколко думи – „Искаме по-добър живот“. Това е нещо, което искаме всички.

сн. БГНЕС

Нека тези млади хора да кажат кое точно искат да се подобри към по-добро: определени закони ли, определени неща в отделни секторни политики и т.н. Позволих си да ги призова да намерят начин да изберат някаква група, които да станат техни лидери, да избистрят идеите си и да ги обсъдят с гражданското общество. И ако тези протестиращи видят, че техните идеи срещнат разбиране в обществото, тогава трябва да изградят обезателно свой собствен политически проект – да си изкристализират идеите и лидерите, които да поведат целия този процес. До редовните избори има 7-8 месеца, нека да се опитат и да се явят. И да постигнат свое представителство, което през годините да се разшири. Казвам го съвсем искрено, защото демокрацията не става с насилие и кръв, а с бюлетините и надеждите, пуснати в избирателните урни.

– Как ще оцените поведението на държавния глава, особено след повторното му излизане на протеста в четвъртък вечер, когато държа и слово?

– Президентът премина всякакви граници, дори и конституционни. Конституцията повелява, че неговата работа е да бъде обединител на нацията и когато има напрежение между институциите да предизвика диалог, за да се свали напрежението. Особено в настоящата здравна и икономическа криза, в която обществото трябва да е обединено и да се пребори заедно. Да оцелеем зимата с възможно най-малко жертви, а след това – ето къде е март месец, когато ще са изборите. Ако сега имаме оставка ще отидем на избори през декември, след въртележката и парламентарните процедури по даването и връщането на мандати.

– Вие искате да довършите мандата, но как ще отговорите на упреците, че ремонтът на кабинета е само козметичен и недостатъчен?

Горанов оставка, парламент

– Първо, когато Румен Радев говори неща от типа „Мутрите вън“ и „Мафията вън“ нека да кажем, че никой по-светло не е управлявал от настоящия мандат. Сега и при най-малкото съмнение си отива всеки, независимо на какво ниво е в партията или в държавния апарат. Нали помните, че си отиде втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, отиде си Цецка Цачева, колко министри…

И никой дори не е казал за тези хора, че са виновни. Дори за „Апартаментгейт“ излязоха и оправдателни постановления, но въпреки това хората бяха махнати. За тези три години цял един кабинет си е отишъл. Казват хората, които протестират „да махнем Борисов и правителството“, но питам кой ще дойде на власт след това? Румен Радев, който вече не крие амбициите си за президентска република и промяна на Конституцията публично хули правителството без никакви доказателства. Сърди се, че прокурорите влезли в президентството – ами разбира се, те действат светкавично, за да могат да се доберат до съответните доказателства. Когато прокуратурата влезе в екологичното министерство и изведе с белезници министъра, тогава действаше добре. Но, когато посегна на президентските съветници със сериозни обвинения, тази същата прокуратура да си отивала.

БСП, Иван Гешев, доклад, парламент
сн. БГНЕС

Нали чувате, че оставката на Гешев е по-често искана дори от тази на премиера. Аз съм зам.-председател на антикорупционната комисия в Народното събрание и имам много контакти по тази линия, в това число и с КПКОМПИ, чиито данни преди да влязат в парламента минават през нас.

Понеже съм свидетел на целия този преход, мога да ви уверя, че никога в тези 30 години не е имало главен прокурор с такъв размах.

Без да избира „наши“ и „ваши“. Ето, влиза в министерство по време на този мандат и видяхте Бойко Борисов не реагира, защото си има определен ред и разделение на властите. Докато президента си позволява да хули прокуратурата и съдебната власт. А, кога е имало в арестите толкова крупни олигарси с несметни богатства, смъкнати от кожата на българския народ? Всички тези олигарси са създадени по време на криминалния преход и са представители на комунистическата номенклатура и службите на ДС. Да не говорим кой е в Дубай и в Белград – сега тези хора стоят в един опит за държавен преврат, а държавния глава стана лице на този опит, криейки се зад протестите на младите хора.

– Как смятате, че ще продължи управлението с оглед на цялото това напрежение и неразбирателство между институциите и изключително обтегнатите отношенията на правителството с президента, с опозицията?

президент
сн. БГНЕС

– Още от първия ден на мандата, БСП остро и настъпателно се опитва да дискредитира управлението. Внесоха ни пет вота на недоверие за 3 и половина години.

– Да, но това все пак им е работата като опозиция…

– Да, затова партизанско движение организираха, три месеца не идваха на работа в НС. И се разхождаха с една уж „нова визия“ да убеждават хората колко добре ще стане ако дойдат те на власт. Но, в крайна сметка не успяха. Остана им сега тази възможност протестите. Които събраха интересите на няколко групи хора – на маргинални политици, амбициите на президента и на олигарсите, които искат да отърват на всяка цена кожите. Защото ще трябва много от техните пари – за сега са около 3.5 млрд. лева, а ще има и още, да влязат в държавната хазна. Спрямо последното управление на БСП имаме три пъти по-висок БВП, три пъти по-високи доходи за работещите и три пъти по-високи социални разходи. Имаме стабилен фискален резерв и намаляващ външен дълг. И не случайно бяхме приети в чакалнята на Еврозоната и банковия съюз.

Ето това е най-голямата визитна картичка на чистата работа на нашето управление. Оттук натам в банковия съюз никой олигарх не може да отиде и да тегли десетки милиони от гишето на някоя банка, никой не може да фалира банки, влизаме в клуба на богатите. Хората, които крещят от трибуната на Народното събрание, че не искат това – те ли ще дойдат да ни управляват?

И кой ще носи отговорност за тези 29 млрд. които ще дойдат за следващия период от ЕС? Пари, които този премиер издейства за нашата страна на база на личния си авторитет. Лигите им капят на червените приятели, че ще им дойдат едни такива пари и те няма да могат да докопат нищо от тях. Но, този път премиера е решил, че няма да им дава повече аванта и гювеч. Два пъти върна мандата и два пъти никой не ги избира тях. Ако ГЕРБ реши да изкара 50-100 хиляди души пред президентските прозорци може да го направи, но не спекулира, защото иска мир и важното е сега да се защитят хората. Искаме просто да си свършим отговорно мандата.

– Как ще коментирате днешното „преместване“ на Бузлуджа пред Министерския съвет?

– Стана ясно, че г-н Ананиев (бел.ред бившия здравен министър) не е спирал събора им на Бузлуджа. Това е също част от сценария за създаване на напрежение с цел предсрочно идване на власт на левицата. И на този президент, който ще има възможност няколко месеца да работи със служебно правителство и с пари, които са осигурени от някой друг, а не от него. Радев не си е мръднал пръста нито за коронавируса, нито за икономическите последствия за обществото, нито да докара средства от ЕС. Той непрекъснато играе ролята на този който хули и предизвиква цялото напрежение в страната. Но, има Бог и всеки ще си плати сметката…

- реклама -