Христо Гаджев:

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев: Който и изтребител да изберем, ние ще сме обвързани със САЩ

България има обещанието от страна на Държавния департамент и Белия дом, че ще направят всичко възможно да подобрят офертата за изтребителите Ф-16 и да влязат в българските финансови изисквания.

Това обясни в студиото на „Европа сутрин“ по ТВ Европа Христо Гаджев от ГЕРБ, член на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана. Като екстра бихме могли да получим обучение и логистика, смята той. Гаджев бе категоричен, че какво ще се разберат фирмата производител и американското правителство за цената не е наша работа.

„Ние не купуваме от фирмата, а купуваме от американската държава. Още от самото начало на процедурата за придобиване на нови самолети България не преговаря с фирми, а с държави – с правителствата на САЩ, на Швеция и Италия. Така има държавна гаранция за сделката“, обясни народния представител.

Каквото и да изберем ще сме обвързани със САЩ

Гаджев обясни, че независимо дали изберем Ф-16, „Грипен“ или „Юрофайтър“ страната ни ще се нуждае от разрешение от американските власти.

„Ако купим „Грипен“ например, на нас ни трябва разрешение от тях, защото в самолетите има технологии, които са собственост на американската държава. Швеция са ни казали много ясно, че без разрешение от САЩ те няма да ни предоставят самолет. Отделно ще трябва да закупим от тях и друго оборудване, като криптираните системи за НАТО, защото Швеция не е член на Алианса и в техните самолети ги няма„, обясни депутата.

Той отхвърли твърденията на президентската институция, че ако изберем американската оферта, Ф16 ще бъдат доставени едва през 2029-а, тъй като преди това няма как да бъдат произведени. Гаджев е категоричен, че от САЩ гарантират, че самолетите ще пристигнат в рамките на зададения срок и до 2025 ще имаме 8 изтребителя. Той се надява, че партньорите им в парламента ще бъдат убедени да подкрепят правителството за закупуването на новата техника за военната авиация.

Като член на комисията по външни въпроси в българския парламент, Христо Гаджев приветства снощното решение на македонския парламент да приеме новото име на страната.

„Изключително признание към куража на депутатите и правителството на Македония, че успяха да направят тази крачка. Съпротивата в Гърция, която сега е на ход също е много голяма. Там всичко се разглежда в контекста на предстоящите избори. Преди няколко дни Ципрас заяви, че след всичко, което извървя Македония ако Гърция спъне процеса това ще е много неприятно“, коментира горещата балканска тема депутата от ГЕРБ.

Целият разговор гледайте тук:

- реклама -