Александрова

Депутатът от ГЕРБ Анна Александрова: Няма да е нарушение на закона ако не бъде сменена ЦИК за изборите

С всички победи, които сме извоювали до сега, ГЕРБ сме доказали, че внесените поправки в Изборния кодекс нямат за цел да ни гарантират служебна победа, както твърдят от БСП. Това заяви в предаването „Европа сутрин“ по ТВ Европа Анна Александрова, вносител на промените и депутат от управляващата партия.

„Наистина Венецианската комисия препоръчва в годината, в която са изборите да не се променят законите, но ние така или иначе бяхме стартирали тези поправки миналата година и е редно да ги завършим. По отношение на инициираната от БСП смяна на състава на ЦИК важат същите забележки на комисията“, аргументира се депутата от ГЕРБ.

Александрова обясни, още че независимо че, мандата на ЦИК изтича в края на март, не би било нарушение на закона ако тя продължи да действа за предстоящите избори и това няма да е прецедент.

„Процедурата е по-дълга и по-сложна като времетраене и мен ме притеснява да не бъде блокирана квотата и работата на комисията и това в година, когато има два вота. Съгласно закона ако сега започнем да избираме нова ЦИК само председателя, зам.-председателите и секретаря на комисията се избират от Народното събрание. Останалите членове се назначават от президента. Това ме кара да мисля, че реакцията на БСП е абсолютно целенасочена, а не е само заради спазването на закона“, обясни тя, с уговорката, че все пак смяната не е изключена ако парламентарните лидери постигнат съгласие за това.

Анна Александрова категорично отхвърли и твърденията на левицата, че отпадането на възможността решенията на секционните комисии да се обжалват пред съда ще е нарушение на Конституцията. По думите й с новите правила ще бъде точно обратното – обжалването ще става при по-опростена процедура.

„При едни местни избори например, там където има избор на кмет и общински съветници е по-добре обжалването да се извърши на местно ниво. Какво по-добро от това да стане по-бързо, по-адекватно и по-близко до хората и най-вече да има бързо развитие. Докато едно насрочване към ВАС тепърва предстои във времето“, аргументира се Александрова.

- реклама -