лекарства позитивен списък мораториум

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов за FN: Няма опасност тежко болните пациенти да останат без лечение

Народните представители гласуват днес на второ четене бюджета на НЗОК. В него попада забрана за заплащане на нови лекарства за срок от една година.

Вчера пациенти излязоха на протест срещу тази мярка с аргумента, че тя ще доведе до отказ от лечение и здравна миграция. От НЗОК контрираха, че нито един пациент няма да остане без терапия.

Каква е идеята и какъв ще е финансовият ефект от мярката? Отговорите потърси Петрина Василева от депутата на ГЕРБ Александър Иванов – член на Комисиите по здравеопазване и бюджет и финанси.

 

Г-н Иванов, отпадат ли генериците и биопродуктите от Списъка с лекарствените продукти, които ще бъдат заплащани от Здравната каса през следващата година?

Те ще се заплащат от Здравната каса и ще влязат в реимбурсния списък. Логиката на това предложение е да се понижат разходите за лекарствени продукти като цяло и да се използват по-евтини, които имат същия ефект при терапията на пациентите. Както знаем в момента разходите за лекарства, които прави НЗОК, са 42% от бюджета й.

Какъв ще бъде финансовият ефект от мораториума?

Да не говорим за мораториум, да говорим за едно временно забавяне в заплащането на тези нови лекарствени продукти. Ефектът ще бъде оценен след края на действието на това предложение. Да дадем примери и в Европа. Северната ни съседка Румъния беше заключила позитивния си лекарствен списък за над 4 години и там позитивните ефекти се видяха най-вече като намаляване на разходите на Здравната каса.

Именно, за да не застрашим икономическата стабилност и логиката на този Бюджет, се налага това временно ограничаване на добавянето на тези медикаменти в позитивния лекарствен списък.

Пациентските организации и самите болни вчера излязоха на протест и ви обвиняват в отказ за лечение с иновативна медицина. Как ще отговорите на пациентите с тежки заболявания, които се притесняват, че това е единственият им шанс за живот?

Да направим следното уточнение, с което излезе Националната здравноосигурителна каса (защото това предложение излиза от Надзора на касата) е, че НЗОК няма да допусне нито един пациент да остане без терапия и по този начин да бъде застрашен животът му, както се спекулира в някои медии, за съжаление. Още по-малко това да засегне здравето и живота на деца и пациенти с тежки заболявания, каквито са белодробните и онкологичните.

НЗОК болници каса БЛС бюджет надзор Начева лекарства, генерични, пациенти, ограничение мораториум

Пакетът, който е включен в бюджета, от предходни години и за следващата, включва 1500 лекарства, които се заплащат напълно. Нека да излязат здравните специалисти и да кажат дали генеричните медикаменти в някаква степен не припокриват другите съществуващи молекули, дали успешното лечение с тях не може да бъде продължено да бъде също такова успешно за пациентите. Другото, което е важно да отбележим, е, че с прогенерична политика този дисбаланс в разходната част на касата да бъде преодолян. 42% от средствата отиват за медикаменти и за здравни продукти, а не са насочени, както ни се иска на всички, в превенцията на тежките заболяванията и медико-диагностични дейности.

Т.е. тези лекарства, които в момента се реимбурсират и се изплащат от касата, са достатъчни, за да бъдат лекувани хората с тежки заболявания?

Това е едното, което казах, и другото – още веднъж да подчертаем, че Здравната каса няма да допусне нито един пациент да остане без животоспасяваща терапия.

Смятате ли, че са изчерпани всички други механизми за оптимизиране на разходите на касата, така че да не се засяга лечението с иновативни терапии?

Много години коментираме за увеличаващия се бюджет на НЗОК и се вижда, че моделът, който е въведен през 2001 година, когато ГЕРБ въобще не е съществувал,  вече се е изчерпал. Имаме нов министър на здравеопазването, имаме нов директор на НЗОК, да им дадем минималното време и толеранс,  в които те да степенуват своите реформи, да се намерят правилните управленски решения как тази система да се реформира, така че да имаме повече пари за здравеопазване и пациентите да бъдат доволни. Но не може да кажем, че в една система, която продължава да функционира и е единствената, която осигурява и обезпечава здравето на българските граждани, не трябва да се влагат повече средства именно, както казахте, за съвременни методи на лечение, за ново болнично оборудване и така нататък.

Ще отпадне ли ограничението догодина?

Така или иначе то е предвидено да е със срок за една година. Но аз се надявам да бъдат намерени решения и по-скоро и да няма нужда от това спиране.

- реклама -