Маноил Манев
сн. БГНЕС

Депутатът Маноил Манев пред FN: Нито един закон не е свещен, когато хората усещат несправедливост

В края на работната седмица, ГЕРБ внесоха в парламента дългоочакваните промени в НК, с които се слага край на гарантираното намаляване на присъди за лицата, навършили 16 години, които са извършили тежки престъпления като убийства и изнасилвания.

Те бяха заръчани на депутатите лично от премиера Бойко Борисов след срещата му с бащата на жестоко убитата Андреа от село Галиче.

Максималната присъда, която може да бъде наложена на обвинения за престъплението 17-годишен Аксел е 12 години затвор. Причината е, че по сегашния закон, съдията по делото е задължен да редуцира наказанието заради това, че извършителя няма навършени 18 години.

Андреа Руменова убийство Галиче Аксел Олеков

На тежката среща с почернения родител в Министерския съвет присъства и народния представител Маноил Манев, който в петък внесе поправките, предвиждащи по-сурови санкции за непълнолетните престъпници.

– Г-н Манев, нека да обясним извън членовете и алинеите – до какви промени ще доведат внесените от вас промени в Наказателния кодекс?

ГЕРБ– Най-търсеният от нас ефект е, че няма да има гарантирано редуциране на присъдата, която се постановява. В момента НК казва следното – ако съдията присъди на извършител, навършил 16 години доживотна присъда, тя автоматично се заменя на присъда от 5 до 12 години. Тоест, съдията е преценил, че това престъпление отговаря на наказание до живот и присъжда това. Но, тази присъда сега автоматично по условието на чл. 63 се заменя с такава до максимум 12 години. С промяната обаче, ние  казваме следното: Съдията не е задължен вече за тежки и умишлени престъпления – убийства, изнасилвания, блудства, тежки телесни повреди, извършени от лице, навършило 16 години да редуцира присъдата. Когато магистратът прецени, че примерно наказанието от 5, 8 или 12 години няма да са достатъчни за извършителя, той ще може да му даде присъдата, която заслужава.

– Появиха се критики, че това противоречи на конвенцията на ООН, където пише, че 16-годишните все са в категорията деца. Притеснява ли това?

– И в момента НК третира двете групи непълнолетни до 16 години и след тази възраст, като за тези над 16 и сега са предвидени нелеки наказания. Само, че не се дава възможност да бъде конкретно разгледан нито извършителя, нито престъплението. А, задължително сега му се заменят наказанията. По въпроса дали това е европейско или не, аз продължавам да цитирам последната Директива на Съвета на Европа, която ясно казва „Ние не искаме да има по-тежки наказания, но не се бъркаме във вътрешното законодателство на страните-членки по отношение на това, на каква възраст те ще преценят, че могат да налагат тежки наказания“.

В Европа има страни, в които това нещо, което ние предлагаме го има в по-тежък вариант. Индивидуализацията започва от 13, 14 годишна възраст. Ние казваме, че тук не искаме да влизаме в долната граница, а промените ще важат само за навършилите 16 години.

– При представянето на законодателната инициатива, казахте, че сте обсъдили промените с широк кръг юристи, защитници на човешките права и тн. Всички те приемат ли единодушно такава промяна в НК?

-О, не. Не всички са на едно мнение и не всички имат едно виждане по темата. Пред мен никой до сега не е изказвал становище, че е категорично против такъв тип промени. Най-често изтъквания довод от някои юристи е, че НК трябва да се промени изцяло и да има нова концепция за него. И аз съм абсолютно съгласен с тази необходимост. Но, не можем да чакаме до безкрай престъпленията да се случват пред очите ни и ние просто да наблюдаваме безучастно. Просто не може да продължаваме така и трябва да се вземат мерки. Когато си народен представител и си свързан с това да можеш да промениш нещо, виждаш необходимостта и си убеден, че трябва това да се случи, тогава трябва да действаш.

– Каква подкрепа очаквате да получите от останалите политически сили в Народното събрание и смятате ли, че опозицията ще одобри тези по-тежки наказания?

-Аз мога единствено да се обърна към тях и към останалите колеги да надскочим политическото говорене и да погледнат към хората, с които живеят в родните си места, към общностите, които са ги пратили в Народното събрание. И да разберат, че от партизация на това нещо няма да има никаква полза. Готови сме да чуем всякакви становища и принципи, но аз няма да се съглася това да се политизира в лошия смисъл на думата. Убеден съм вътрешно, че няма свещени текстове нито в НК, нито един закон, когато обществото и хората усещат несправедливост.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -