Депутатът Маноил Манев: България може да изиграе ролята на дипломат в кризата в Азовско море

дипломация

Единственият вариант за решаване на конфликта между Русия и Украйна е дипломацията.

Това заяви категорично в студиото „Европа сутрин“ по тв Европа депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който е и член на комисията за контрол над службите и участва в парламентарната група България – Русия.

„Не трябва да гърмят бомби и да пушат кораби в Черно море. Проблемът е, че диалога все повече се нарушава и непремерените политически изказвания от която и да е държава – съседна или не, нейните политици, трябва да са изключително внимателни, особено ако са в управлението на страната“, коментира Манев, визирайки изказвания на президента Румен Радев за конфликта.

България би могла да изиграе ролята на дипломат, но позицията ни трябва да е много премерена

Според депутата премиера Борисов още преди години е проявил далновидност за опасностите от военна агресия в Черно море и поради тази причина отдавна говори, че зоната трябва да се пази за туризъм и търговия, а не за войни.

От друга страна Манев критикува държавния глава Румен Радев, чиито коментари по темата били не толкова дипломатични

„Президентът не може да дава такива разнопосочни официални мнения и то от страна като България, която е много близо до конфликта. Външната позиция се изработва от правителството, политиците трябва да бъдат премерени, позицията трябва да бъде внимателно изработена и не бива да раздухваме пожарите. Ние имаме възможността да бъдем дипломатите в този район на света. Но, вместо да сме в дипломацията, у нас си позволяваме да преиграваме. Когато си държавник и се вълнуваш от интереса на страната си няма как да не усещаш и да вербализираш тези проблеми предварително. А, когато си сменяш позицията има проблем – или си държавник или нещо с политическия кабинет не е наред“, категоричен бе Маноил Манев.

Депутатът също така препоръча на „Дондуков“ 2 да отворят Конституцията в главата за задълженията на президента и да си припомнят, че там е записано, че държавния глава е обединител на нацията.

И още защо не спират конфликтите по оста президентство – Министерски съвет и до къде ще стигнат ключовите дела като това на Баневи, както и изнасяно ли е наистина нелегално оръжие от завод „Арсенал“? Гледайте във видеото: