палатка къмпингуване Искрен Веселинов промени ЗУЧК

Депутатът Искрен Веселинов предлага промени в ЗУЧК, с които се ограничава къмпингуването

Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов е предложил промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които на практика се ограничава свободното къмпингуване.

Това научи Flashnews от свои източници.

Предложението му е внесено между първо и второ четене на закона и с него се регламентират определени места, където единствено ще е разрешено къмпингуването извън категоризираните къмпинги. Грижа на общините е да определят места за къмпингуване. Веселинов предлага и глоби за поставяне на кемпер, палатка и пр. извън обособените места – от 500 лв. до 1000 лв. за първо нарушение, а за повторно – 1500 лв. до 3000 лв. Въпросните глоби обаче щели да влязат в сила година след приемането на правилата.

Така на практика разпъването на палатки извън тези обособени територии, нещо като биваци, ще е незаконно и ще подлежи на санкции.

По наша информация, Министерството на туризма не подкрепя предлаганите изменения. От ведомството винаги са изразявали позицията, че трябва да се развиват всички видове туризъм, което е и сред водещите политики на правителството.

- реклама -