Александър Сиди
сн. БГНЕС

Депутатът Александър Сиди пред FN: България е една от малкото държави в ЕС без Закон за фалит на физическите лица

В края на политическата седмица, депутатите от Обединени патриоти обявиха една своя законодателна инициатива, чакана от доста българи – възможността частните лица също да могат да обявяват фалит. Това ще им даде гарантирана закрила от държавата и те ще могат след определен период на неплатежоспособност да се отърват от тегобата на „вечния длъжник“.

Кой, как и защо ще има право да обявява личен фалит и как ще бъдат защитени интересите и на кредиторите в този процес – разговаряме с депутата от ВМРО Александър Сиди.

Защо точно в този момент патриорите решихте да лансирате идеята за фалит на частни лица?

– Това е една от идеите, с които влязохме в 44-то Народно събрание. Коментирахме, че ще се опитаме да намерим решение на този въпрос още преди 4 години, така че сега закона е готов. Направихме един опит той да мине в началото на мандата, говорихме тогава с нашите коалиционни партньори и всички парламентарни партии. Но, получихме критики по някои текстове, затова сега вече законопроекта е изцяло преработен и чисто нов. Правим го сега разбира се и с оглед на ситуацията в България и тежката икономическа криза, която се очаква след здравната такава. Това е един закон, с който ще се опитаме да защитим една много сериозна и уязвима група от хора, които за съжаление са се превърнали в доживотни длъжници.

Нека да сме максимално полезни на хората, за да могат да схванат идеята. Да приемем, че имаме лице А с финансови затруднения. Какви обстоятелства трябва да са налице, за да бъде обявен личния му фалит?

– Тук говорим за физически лица, които имат задължения към един или повече кредитори на стойност не повече от 200 хиляди лева. Това според нас е тавана за един кредит, който може да е бил изтеглен за жилище или подобен тип нужди. Тук не говорим за бизнес, за да не каже някой, че ще има отново кредитни милионери. Съответно лицето трябва да бъде вписано в Регистъра на длъжниците и списъка на хората, поискали защита по този закон. В рамките на пет години всички негови приходи, извън несеквестируемите вещи ще отидат за удовлетворяване на кредитора. Защото в крайна сметка не бива да забравяме, че той също се ползва с правото да получи част от своето вземане. Така, че лицето пет години трябва да изплаща задълженията си и да докаже, че е в невъзможност да продължи да го прави. След това ще може да излезе на светло, на чисто и да престане да се притеснява за това си задължение, което в някои случаи може да стигне и до края на физическия живот на човека и той никога повече да не излезе на белия пазар.

Предвижда се човек да открива една банкова сметка, в която средствата ще бъдат запорирани и ще внася каквито суми има възможност?

– Самата процедура е малко по-дълга и сложна, но сентенцията е това. Отваря се една сметка, в която доходите на лицето ще бъдат изплащани в нея и от там ще се удоволетворяват търсенията на кредитора. И след като лицето поиска такава защита от държавата, в рамките на пет години ще се спре изплащането и гоненето от страна на кредитора към този човек. Но, все пак това не е нещо, което всеки български гражданин трябва да може да прави, защото това ще разруши банковата система в страната. Така, че направени са необходимите гаранции и за длъжника, и за кредитора и те ще се прилагат само в случаите, когато човек изпадне в наистина сериозна невъзможност да изплаща своето задължение.

осигурителен доход бонуси фирми празници доходи, мерки, българи, Алфа Рисърч

Много е важно да се отбележи, че България до сега няма такъв закон и една от много малкото европейски държави без подобна защита. Има европейска директива, която транспонираме с този закон, с която се въвеждат именно тези защити към европейските граждани. Така така че това е инициатива, която определено има мястото в нашето законодателство и съм сигурен, че ще бъде посрещната радушно от българските граждани.

Кой ще взима решението, че дадено лице може да обяви фалит?

– Това ще става през съдебна процедура.

Казахте, че в началото на мандата не сте успели да прокарате закон за личния фалит. Смятате ли, че този път ще съберете подкрепа и най-вече как гледат на него вашите коалиционни партньори от ГЕРБ?

– Веднъж лансирахме темата, но тя не е стигала до пленарна зала и съответно не е била отхвърлена по този ред. Към днешна дата това, което направихме е да го предложим от една страна вътре в управляващата коалиция, а от друга страна и на всички политически партии в НС. Това е сериозен политически въпрос, около който надявам се ще намерим консенсус. Затова и първо ще бъде подложен на обществено обсъждане. Даден е на партньорите, на опозицията, и след това надяваме с подписите на всички парламентарни групи да го внесем за обсъждане в зала. Тогава сигурен съм ще достигнем до най-добрите възможни текстове за тази материя.

- реклама -