Депутат от „Промяната“ изневери на Харвард, облече везана риза Копирано от standartnews.com

Народен представител от „Продължаваме промяната“ изневери на харвардския дрескод, която наложи неговата партия в парламента.

Вместо с традиционната бяла риза с разкопчано най-горно копче и без вратовръзка, Иван Манев се яви на работа в парламента с бяла риза, извезана с традиционни български шевици.

Патриотичният стайлинг бе допълнен от още един аксесоар, поставен съвсем близо до сърцето на депутата – дискретен трибагреник на левия му ревер, пише „Дарикнюз“.

Дрескодът на депутатите е бил на прицел в предходни парламенти, особено този на народни представители от ИТН, които идваха на работа със скъсани дънки или тениски.

Досега никой не бе се обличал за работа в пленарната зала с мотиви на традиционно българско облекло.

Преди да стане депутат от ПП, Иван Манев се е занимавал с бизнес през последните 20 г. Има опит в големи български и международни компании. През 2017 г. стартира своя компания в сферата на образованието.  Създава мобилно приложение, подпомагащо ученето на чужди езици, достигнало потребители в над 170 държави.

Навремето шевиците са били неизменна част от украсата на традиционните носии на българите. Те са били поставяни предимно по краищата на облеклото – покрай ръба на ризата, около деколтето, по долната част на полата или престилката, както и по чорапите.

Най-често използваните везбени орнаменти са растителните, каквито са изобразените и върху кенарената риза на Иван Манев. Често застъпени са били и шевиците на майката Земя, стилизирани слънчеви и родови знаци.

Във везбите по дрехите нашите праотци са закодирали много символика. Шевиците са били натоварени с надежди, вярвания и дори окултност. Те са смятани за изкуство, с което българите са предавали послание за здраве, любов и благоденствие, както и своя бит и култура.

- реклама -