Андрей Гюров, ПП, депутат, коалиционно споразумение, преговори
кадър: bTV

Депутат от ПП: Очаква се до часове да бъде подписано коалиционно споразумение

Очаква се до часове да бъде подписано коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Това стана ясно от думите на Андрей Гюров от ПП пред журналисти, който обясни, че документът ще бъде факт преди началото на 47-ото Народно събрание, което започва работа на 3 декември.

По думите на Гюров в момента в сградата на Народното събрание се провеждат лидерски срещи. На тях обаче изглежда не е присъствала лидерът на БСП Корнелия Нинова. На изявление на „Позитано“ 20 тя призова за провеждането именно на такава среща. 

Относно оповестената информация за структурни промени в Министерски съвет и ротация на председателя на парламента, Гюров каза, че това е информация, която на този етап не могат да коментират.

„Ние нямаме допълнителна информация как ще протекат преговорите. Надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време“, допълни депутатът, цитиран от bTV.

Относно евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че това е идея, която работи на други места: „Тук по-важно е, кои са хората, които биха участвали в тази ротация.

„На този етап това е все още идея, която се обсъжда“.

Гюров коментира и предложеният служебния кабинет Бюджет 2022. По думите му той трудно ще бъде приет в този му вид, защото се очакват структурни промени в МС.

„Проведохме много конкретни преговори относно бюджетната политика, там имаме споразумение, което съдържа 43 точки и бюджетни принципи. То предвижда приемане на бюджета за 2022 г. до края на януари месец“, припомни Гюров.

Даниел Лорер, който представи програмата на ПП по темата „Международни отношения“ и който е вероятният министър на външните работи, очаквал, че утре ще бъде един хубав ден за българската демокрация.

„Не участвам активно в преговорите, така че не бих искал да коментирам. Съвсем скоро ще стане ясно“, настоя той.

Александър Дунчев от ДБ пък коментира пред журналисти, че са „извън преговорите“.

„Толкова са големи и разнопосочни интересите, че те се договарят на политическо ниво, ние на програмно ниво постигнахме консенсус с колегите от всички партии“, допълни Дунчев, когото също спрягат за министър.

- реклама -