НС, единодушно, пенсионери, добавка, 60 лв.

Ден първи за 47-то НС: Заклеха се! (Видео)

Народните представители в 47-ото Народно събрание положиха клетва. Първото заседание на новоизбрания парламент бе свикано с указ № 284 на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. То започна в 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-ото Народно събрание това е Силви Кирилов.

Непосредствено след влизането си в сградата, депутатите получиха папка, в която има Конституцията, правилник за дейността на НС, справочник, в който има информация за структурата на администрацията, телефоните на отделните звена, ръководство за пултовете за гласуване, както и самия клетвен лист, който депутатите трябваше да подпишат.

 

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. Преди тях обаче слово има право да произнесе и президента.

След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Очаквайте подробности!

- реклама -