Дензъл Уошингтън

Дензъл Уошингтън бе отличен от Холивуд за цялостно творчество

Актьорът Дензъл Уошингтън бе отличен от Холивуд за своята забележителна кариера, обхващаща пет десетилетия и две награди Оскар, които отвориха вратата за цяло поколение чернокожи филмови звезди.

Режисьорът Спайк Лий връчи на 64-годишня актьор в Американския филмов институт награда за цялостното му творчество

Отличието е наричано „най-висока чест за кариера в киното“. Дензъл го получи на гала-събитие в Долби тиатър в Лос Анджелис.

„Малкият елит“ на Холивуд от водещите чернокожи творци отдаде почит на кариерата на Уошингтън – на сцената излязоха Морган Фриймън, Джейми Фокс и Махершала Али, както и звездите от „Черната пантера” Чадуик Босман и Майкъл Б. Джордан. „Ти проправи пътя. Ти ни показа пътя. Но това, което е наистина монументално, че твоето влияние, твоят обсег, излизат извън расата“, каза Али.

Преобладаващо „белият“ Холивуд е силно критикуван заради проблема с многообразието, особено в кампанията #OscarsSoWhite около церемонията по наградите на Академията за 2016 година.

Уошингтън е един от четирите чернокожи звезди, спечелили Оскар за най-добър актьор

Той е носител награда за най-добра второстепенна роля за епоса на американската гражданска война „Слава“ (1989) и има статуетка за най-добра роля за образа на лошото ченге в криминалния трилър на Антоан Фукуа „Ден за обучение“ (2001).

Други скорошни получатели на годишната награда за цялостно творчество на AFI са Джордж Клуни, Ал Пачино и Мерил Стрийп.

- реклама -